BÜYÜKBAŞ HAYVANLAR BESİYE ALINDI |
Et ve Balık Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Kurban Bayramı nedeniyle 1,5-2 milyon büyükbaş hayvanın besiye alındığını, bunun da arz ve talep dengesini bozduğunu, dolayısı ile et fiyatlarının yükseldiğini belirtti. Ulubaş, koyun varlığının 2000 yılında 40 milyon iken, günümüzde 24 milyona düştüğüne de dikkat çekti. FİYATLARIN ARTMASI KASAPLARI DA ÜZDÜ
Öte yandan, et fiyatlarının sürekli yükselmesi kasapları da memnun etmedi. 6 ay öncesine kadar 7-8 TL’den alıcı bulan, şu an 16-17 TL’ye çıkan kemiksiz koyun etindeki fiyat artışı, kasapların müşteri trafiğini önemli ölçüde azalttı. Kasaplar sorunun giderilmesi için çare olarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığına taleplerini bildiren bir mektup yazdı.
ET VE BALIK Kurumu Genel Müdürü Bekir Ulubaş, Kurban Bayramı nedeniyle 1,5-2 milyon büyükbaş hayvanın besiye alındığını, bunun arz ve talep dengesinin bozduğunu belirterek, kırmızı et fiyatlarında meydana gelen artışın besiye alınan hayvanların bayramda piyasaya arz edilmesiyle normal seviyeye ineceğini düşündüğünü söyledi. Ulubaş, kırmızı et fiyatlarındaki kısmi artışın tek bir nedene bağlanamayacağını belirtti. Artışın birden çok nedeni olduğuna dikkati çeken Ulubaş, şunları söyledi: ‘’Koyun varlığı 2000 yılında 40 milyon iken, günümüzde 24 milyona düştü. Koyun varlığı düşünce koyun etine olan talep sığır etine yöneldi. Bu dönemde de Kurban Bayramı yaklaştı. Tahminimiz 1,5-2 milyon büyükbaş hayvan besiye alındı. Yani piyasaya hayvan arzı azaldı. Talep de normal seviyede devam ettiği için fiyatlarda arz ve talep dengesizliği oluştu. Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla 1,5-2 milyon büyükbaş hayvanın besiye alınması nedeniyle arz ve talep dengesi bozuldu. Bu nedenle fiyatlarda yukarı doğru çıkış oldu. Et fiyatlarındaki artışların nedenlerinden biri de 5 yıldır et fiyatlarında ciddi bir artış olmamasıdır. Bu yıl et fiyatlarında ondan da kaynaklanan bir artış söz konusu oldu. Bu yıl talep dengesizliğinden dolayı fiyatlar besiciler tarafından arttırıldı.’’ Ulubaş, artışın Kurban Bayramı’nda 1,5 milyon büyükbaş hayvan arzıyla dengeleneceğini tahmin ettiğini belirtti. Sakarya / aa
Kasaplar, işsiz kaldı
ET fiyatlarının artması günün her saati neredeyse adım atmaya imkân olmayan Adana Kasaplar Çarşısında müşteri trafiğini önemli ölçüde azalttı. Çarşıda 35 yıldır kasaplık yapan Mehmet Gülmez, et fiyatlarının sürekli artmasının kendilerini mağdur ettiğini kaydetti. Yaklaşık 15 gün önceye kadar kemiksiz kuzu etinin çarşıda kilosu 12 TL’ye kadar bulunabildiğini kaydeden Gülmez, ‘’Et fiyatları sürekli yükseliyor. Kemiksiz koyun etinin kilosu 6 ay önce 7-8 TL idi. Son zamlarla etin bize şu an geliş fiyatı 15 TL’ye kadar çıktı. Biz şimdi eti kaça satalım? Mecburen fiyat arttırdık, 16-17 TL etiket koyuyoruz. Ancak vatandaş bu etiketi gördükten sonra artık çarşıya uğramaz oldu. Tezgâhların önü bomboş. Kasaplar et parçalıyor, sergiliyor akşam etleri toplayıp evine eli boş gidiyor’’ dedi. Aynı çarşıda esnaf olan Mehmet Şerif Ökmen ise tüm kasaplar adına yazdığı bir mektupla yaşadıkları sıkıntıları Tarım ve Köyişleri Bakanlığına ilettiklerini kaydetti. Bakanlığın et fiyatlarının yükselmesi konusuna el koyması gerektiğini vurgulayan Ökmen, ‘’Bugün 15 TL’ye satılıyor, gelecek yıl bu 25 TL’ye çıkacak ve önüne geçilemeyecek. Bunun önlenmesi için öncelikle canlı koyun ihracatına yasaklama getirilmeli. Bu imkan yoksa zorlaştırıcı bazı şartlar alınmalı, örneğin vergi ve müstahsil yükseltilmeli’’ dedi. Adana/aa |
18.10.2009 |