Güncel |
Osmanlıcada geç kalındı |
Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala, Sosyal Bilimler Liselerinde Osmanlı Türkçesi dersinin konulmasıyla ilgili olarak, bu konuda Türkiye’nin geciktiğini söyledi. Pala ‘’Lise son sınıflara Osmanlı Türkçesi dersinin konulması çok olumlu bir karardır. Hatta geç kalınmış bir karardır. Önümüzdeki yıllarda bunun yararı görülecektir’’ dedi. Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İskender Pala, Sosyal Bilimler liselerinde Osmanlı Türkçesi dersinin verilmesiyle ilgili olarak, bu konuda Türkiye’nin biraz geciktiğini söyledi. Pala, yaptığı açıklamada, bu ülkenin evlatlarının orta öğretimini bitirirken kendi edebiyat birikimleriyle aşina olabilecekleri bir dili bilmelerinde yarar olduğunu söyledi. Pala, bunun bir ülke katmanı olduğunu, herhangi bir şekilde, ‘’Bu benim ne işime yarar’’ şeklinde bakılamayacağını ifade etti. ‘’Lise son sınıflara Osmanlı Türkçesi dersinin konulması çok olumlu bir karardır. Hatta geç kalınmış bir karardır. Önümüzdeki yıllarda bunun yararı görülecektir’’ diyen Pala, uzun yıllar Osmanlı Türkçesinden uzak kalınmasının kayıp oluşturduğu noktasında kendisinin bir endişesinin olmadığını, aradaki mesafenin kapatılabileceğini kaydetti.
“AVRUPALILAR İÇİN LATİNCE, BİZİM İÇİN DE OSMANLICA ÖNEMLİ’’
İSTANBUL Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eski Türk Edebiyatı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammed Nur Doğan ise Osmanlı Türkçesi’nin Avrupalıların Latincesi gibi olduğunu ve Latince’nin Avrupalı aydınların kültür dili olarak bilindiğinin altını çizerek, Latince’yi bilmeyen bir Avrupalıya entelektüel gözüyle bakılmadığını öne sürdü. Prof. Dr. Doğan, ‘’Bizim entelektüel dilimiz de medeniyet kaynaklarımız da Osmanlı Türkçesidir. Geçmişi tanımadan ne tarih olur, ne edebiyat olur, ne şiir olur, ne de sosyolojik gerçekler olur. Bunu ideolojik şeylerle, irtica ile irtibatlandırmak mümkün değildir’’ şeklinde konuştu.
“NASIL Kİ YUNANLILAR LATİNCEYE ÖNEM VERİYORSA...’’
EdebİyatçI-yazar Mehmet Nuri Yardım da Osmanlı Türkçesi’nin millî bir dil olduğunu, bu Türkçe’nin bilinmesinin yeni nesillerin de mutlaka hakkı olduğunu kaydetti. Yardım, ‘’Osmanlı Türkçesi öğretiminde aslında geç kalınmıştır. Nasıl ki Yunanlılar Latinceye önem veriyorsa bizim de Osmanlı Türkçesine değer vermemiz gerekiyor. Bugünkü kuşaklar atalarının dillerini çok iyi bilmek zorundalar. Osmanlı Türkçesine zaten büyük bir talep var. Çok sayıda yerde kurslar var. Toplumun büyük bir talebi var. Millî Eğitim Bakanlığı’nın da böyle bir yönde karar vermesi bana son derece makul geliyor’’ diye konuştu. İstanbul / aa |
05.10.2009 |