10 Temmuz 2009 ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET VE ŞÛRÂDIR İletişim Künye Abonelik Reklam Bugünkü YeniAsya!

Eski tarihli sayılar

Günün Karikatürü
Dergilerimiz

Haberler

Çanakkale’ye devâsâ teleskop

Prof. Dr. Demircan, yaptığı açıklamada, ÇOMÜ Ulupınar Gözlemevi’nde teleskobun konulacağı binanın yapımının tamamlandığını, iç dizaynı ile taban ve tavan kaplamalarıyla ilgili çalışmaların da birkaç gün içinde tamamlanacağını söyledi.

Almanya’da üretici firma tarafından teleskobun testlerinin yapıldığını ifade eden Demircan, şunları söyledi: ‘’Almanya’ya giderek oradaki testleri takip edeceğiz. Orada bize bu konuyla ilgili son sonuçları verecekler. Astrofizik araştırma merkezinde görevli 3 personel ile birlikte toplam 4 gün Almanya’da kalarak, teleskobumuzun son testlerini yapıp, gerekli kontrolleri gerçekleştireceğiz. Teknik şartnameye uygun olup olmadığını inceleyerek, son işlemlerimizi tamamlayacağız. Bizim vereceğimiz ‘olur’ neticesinde teleskobumuz sökülmeye başlanacak. Toplam 3 gün sürecek söküm işleminin ardından bir aksilik olmazsa, teleskop 18 Temmuz tarihinde Çanakkale’ye doğru yola çıkacak.’’

Teleskobun 6 ton ağırlında ve Almanya’dan 16 metrelik tırla getirileceğini anlatan Demircan, ‘’Yetkililer, teleskobun yolculuğunun 7 gün süreceğini belirttiler’’ diye konuştu. Çanakkale’ye getirilmesinin ardından Almanya’dan gelecek teknik ekibin teleskobun montajını gerçekleştireceğini anlatan Demircan, ağustos ayı başında başlayacak bu çalışmaların ve testlerin ay sonuna kadar süreceğini dile getirdi. Prof. Dr. Demircan, Ege, İstanbul ve Akdeniz üniversitelerindeki ekiplerle gözlemevinde bilimsel gözlemler yapacaklarını, Türkiye’nin en büyük optik teleskobunun, Çanakkale’nin ve ÇOMÜ’nün isminin duyulmasına katkı sağlayacağını anlattı.

Prof. Dr. Osman Demircan, ÇOMÜ’nün, 1 milyon TL’ye Almanya’daki bir firmaya yaptırdığı 122 santimetre çapındaki teleskobun, Türkiye’nin en büyük teleskobu olduğunu hatırlattı.

Teleskopların, çapları büyüdükçe, kâinatın daha derinlerini görme imkânı sağladığını belirten Demircan, bu teleskop sayesinde, uzaklardaki değişik gök cisimlerini gözleme imkânı bulacaklarını vurguladı.

UZAK YILDIZLAR GÖZLENECEK

Demircan, dünyanın da yer aldığı galaksi içinde kümeler halinde bulunan yıldızları gözlemeyi hedeflediklerini, 300-400 milyon adet yıldızın molekül kümeler halinde dolaştığını ve güneşin de bu kümeler içinde olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: ‘’Biz, diğer göremediğimiz küme yıldızlarını inceleyeceğiz. Onların dinamik hareketlerini, kimyasal ve nükleer reaksiyonlarını, birbirleri ile bağlantılarını, galaksi içerisinde hareketlerini, farklı bakış açılarıyla, düşünülmemiş yönlerini açıklamak üzere inceleyeceğiz. ’’

10.07.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

Bütün haberler

Başlıklar

  ŞEHİT UYGURLARA GIYABî CENAZE NAMAZI

  Rahmi Koç Müzesi’nde arama

  Benzinde 1, motorinde 4 kuruş indirim

  BİR 12 EYLÜL DÂVÂSI DAHA 27 YIL SONRA ÇÖKTÜ

  Üniversitelere 633 bin öğrenci yerleştirilecek

  Askere sivil yargı AYM’ye

  Arınç: Gerekirse ek düzenleme yaparız

  ASKERE SİVİL YARGI YOLU YÜRÜRLÜKTE

  Karşı olanlar da bizi AB’ye dâvet edecekler

  Ortalama memur maaşı 1400 TL

  MÜSİAD ilk MBA mezunlarını verdi

  Kredi kartı borcunuzu yapılandırın

  Darbe günlükleri sivil mahkemeye

  Sarıgül, partisinden istifa etti

  Yılın mağduru emekliler

  Bu krizde bu harç zammı olmaz

  20 lira için 14 saat çalışıyorlar

  Buğdayda rekolte 20 milyon ton bekleniyor

  Sıcak havada serinleme alternatifleri

  Çin mallarına boykot çağrısı

  Çanakkale’ye devâsâ teleskop

  Yemekler biyogaza dönüşüyor

  Üstüne uçaktan buz parçası düştü

  En uzak süpernova

  Turistler de ‘dolmuş kültürüyle’ tanıştı

  Gıda zehirlenmesine karşı hijyen şart

  Google’dan, Windows’a rakip geliyor

  Yangınların yarısı izmaritten çıkıyor

Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın STV Haber’deki programını izlemek için tıklayın.
Dergilerimize abone olmak için tıklayın.
Hava Durumu
Yeni Asya Gazetesi, Yeni Asya Medya Grubu Yayın Organıdır.