Haberler |
Unutulmaya yüz tutan Demir tatlısı |
OsmanlI Mutfağı Araştırmacısı Priscilla Mary Işın, Anadolu’nun en eski tatlarından demir tatlısının, Osmanlı topraklarından önce İtalya’ya, sonra da bütün dünyaya yayıldığını söyledi. Işın, yaptığı açıklamada, demir tatlısının lokantalarda, pastahanelerde yapılabilecek bir tatlı çeşidi olduğunu, tatlının en çok Erzurum’da yapıldığını anlattı. Tatlıyı Erzurum’daki lokantalarda bulamadığını, sorduğunda da, demir tatlısının evde yapılan bir tür olduğunu söylediklerini dile getiren Işın, ‘’Ancak bu çok zor bir tatlı değil. Lokantalarda da yapılabilir. Bu tatlı özel bir demirle yapılır. Erzurum’a gidince, eski demir kalıpları bulmak istedim. Ancak Erzurum’da evlerde herkes eski demirleri atmış. Bugün yeni ve kara sactan yapılan bir demir kullanıyorlar’’ dedi. Tatlının Anadolu’da yüzyıllara dayanan bir geçmişinin olduğunu hatırlatan Işın, Kilitbahirli Mahmud Nedim’in 1900 tarihli yemek kitabında Doğu Anadolu mutfağına ait tarifler arasında, demir tatlısının da bulunduğunu kaydetti. Işın demir tatlısını şöyle tarif ediyor: “Demir tatlısı, geometrik şekilli dökme demir kalıplara dökülen suluca kıvamda yumurtalı bir hamurdan yapılır. Bir tencerede kızdırılan sade yağ veya sıvı yağa bu kalıplardan biri sokulup ısıtılır, sonra sulu hamura kalıp batırılır ve tekrar yağa sokulur. Bir kaç saniye sonra kalıbın şeklini almış hamur, kalıptan düşer. Pembeleşince yağdan çıkarılır, üzerine pudra şekeri veya şerbet atılır. Hafif, nefis ve görünümü hoş bir tatlı olur.” |
03.07.2009 |