Haberler |
GÜL İKİ YILDIR ÇANKAYA'DA, AMA... |
AKP iktidarının 7. ÖSS'si de, başörtüsü yasağı ile katsayı haksızlığının kaldırılamadığı bir ortamda gerçekleşecek. Cumhurbaşkanlığında iki yıla yakın süredir Gül'ün oturuyor olmasına ve YÖK Başkanı değişeli de bir buçuk yıl geçmesine rağmen bu zulümlerin hâlâ ortadan kaldırılamaması tepkiyle karşılanıyor. ÇAĞDIŞI YASAKLAR ARTIK KALKMALI
Bu tepkiyi dile getirenlerden Eğitim-Bir-Sen, “İnancının gereğini; düşüncesi ve yaşayışı yanında giyimine yansıtan kızlarımızın özgürlüklerinin okul kapılarında son bulması, milletimizin hak etmediği bir utanç resmidir” diyerek, bu utançtan bir an evvel kurtulmak için çağdışı yasakların kaldırılması çağrısında bulundu.
Çağdışı yasak bitmeli
EĞİTİMCİLER Birliği Sendikası’nın (Eğitim-Bir-Sen) açıklamasında Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde başörtülüler milletvekili olarak parlamentoya girerken, ülkemizde hâlâ çalışma hayatı ve eğitimde kadınlara yönelik ayrımcılık yapılmasının mantıklı bir izahı olmadığı belirtilerek, “Bu utançtan biran evvel kurtulmamız için çağdışı yasaklara son verilmelidir” denildi. Eğitim-Bir-Sen tarafından 2008-2009 eğitim-öğretim yılının sona ermesi dolayısıyla basın açıklaması yapıldı. 10 milyon 710 bini ilköğretim, 3 milyon 837 bini ortaöğretim olmak üzere toplam 14 milyon 547 bin öğrencinin karnelerini aldığı hatırlatılan açıklamada, eğitim çalışanlarının biriken sorunları çözülemeden bunlara yenilerinin eklendiğine, onlarca sorun çözüme kavuşturulmadan bir sonraki döneme devrolunduğuna dikkat çekerek, bu sorunların bir an önce çözülmesini istedi. Açıklamada, sorunsuz bir eğitim için öncelikle, bireyi merkeze alan, demokratik, insan haklarına saygılı yeni bir anayasa ve meslekî saygınlık sağlayan bir kamu personel sisteminin gerektiğini kaydedilerek, “Yeni anayasada eğitim hakkı; ‘fırsat ve imkân eşitliği’, ‘hayat boyu öğrenme’ ve ‘din eğitimi ve öğretimi’ konuları sorun olmaktan çıkarılacak şekilde düzenlenmeli; eğitim ve öğrenim hakkı konusunda bireylerin her dönem ve her yöne doğru tercih değişikliği yapmalarına imkân veren bir kurguyu içererek eğitimde imkân ve fırsat eşitliğinin fiilî olarak gerçekleşmesi sağlanmalıdır” denildi.
UTANCIN RESMİ En temel insan haklarından biri olan kadınların eğitim ve çalışma hayatına katılmasının, ülkemizde, 21. yüzyıla yakışmayan uygulamalarla engellendiği vurgulanan açıklama, “Kadınlar açısından gerek çalışma hayatında gerekse eğitim ve öğretimde yaşanan olumsuzluklar; inanç hürriyetinin, eğitimde fırsat eşitliğinin, bilimsel düşüncenin birileri tarafından sözlüklerde yer verilen soyut birer ifade olarak görüldüğünü göstermektedir. İnancının gereğini; düşüncesi ve yaşayışı yanında giyimine yansıtan kızlarımızın özgürlüklerininokul kapılarında son bulması, milletimizin hak etmediği bir utanç resmidir” denildi.
AB İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ FARK
AÇIKLAMADA şöyle denildi: “Bundan daha kötüsü, ülkemiz, üniversite kapılarından çevrilen başörtülü kızlara inat, ‘Haydi Kızlar Okula’ kampanyalarının düzenlendiği bir ülke olarak tarihe geçmiştir. Girmeye çalıştığımız Avrupa Birliği ülkelerinde bile başörtülüler milletvekili olarak parlamentoya girerken, ülkemizde hala çalışma hayatı ve eğitimde kadınlara yönelik ayrımcılık yapılıyor olmasının mantıklı bir izahı olamaz. Bu utançtan biran evvel kurtulmamız için çağdışı yasaklara son verilmelidir.” Binlerce öğrenciyi mağdur eden adaletsiz katsayı uygulamasına son verilmesi istenen açıklamada, ÖSS’de meslek liselilerin aleyhine uygulanan katsayı engeli dolayısıyla söz konusu okulların öğrenci sayısı giderek düşerken, düz liselerin kapasitesinin ise sağlıksız şekilde arttığı belirtilerek, bu engelin kaldırılması, meslek liselerinin teşviki için ilave puanlar verilerek, bu okulların cazip hale getirilmesi gerektiği ifade edildi. |
FATİH KARAGÖZ 12.06.2009 |