Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, içki içmenin normal olarak algılandığı sahnelerin çocuk yaşta alkol kullanımına sebep olduğuna dikkat çekerek, “Televizyonun eğitici olması gerekirken alkol kullanımını teşvik etmesi kabul edilemez” dedi.
DEVLET, GENÇLERİ KORUMAK ZORUNDA
Anayasanın 58. maddesine göre devletin gençleri zararlı alışkanlıklardan korumak için gerekli tedbirleri almak zorunda olduğunu hatırlatan Kaya, bu hükme rağmen birçok programda içki reklamı yapıldığını ve bunun için RTÜK’e başvurduklarını söyledi.
İçki hem öldürüyor, hem de rezil ediyor
Dünyada binlerce insanın küresel ekonomik kriz dolayısıyla işini kaybettiği bir zamanda aşırı alkol tüketimi de hızla artıyor. Araştırmalar, alkol tüketimi ile trafik kazaları, çeşitli suçlar ve sağlıkla ilgili dâvâlar arasında güçlü bir bağ olduğunu ortaya koyuyor. Hemen hepimizin bildiği bu gerçek, ‘purpleslinky’ adlı internet sitesinde farklı bir yönden ele alınmış ve aşırı alkolden sarhoş olmuş bir kişinin yapabileceği en delice 9 hareket şöyle sıralanmış:
l Sebepsiz yere ağlar: Aşırı alkol alan birçok kişi sebepsiz yere ağlamaya başlayacaktır. Sarhoş kişi kendini kontrol edemez hale gelir ve ya kendini çok güçlü hissedip delilik yapmaya kalkışır ya da güçsüz hissettiğinden ağlamaya başlar.
l Etraftakilere bolca tavsiye verir: Sarhoş adam özellikle aile, dostlar, ekonomi, aşk gibi birçok konuda aniden profesyonel danışman olur ve etrafındakilere tavsiyeler dağıtır.
l Şarkı söyler: Alkolün etkisiyle duygularını içinde tutamaz olur, utanma duygusu kalkar ve kimseden çekinmeden ‘karga sesli’ de olsa şarkılar söyler.
l Eski eş ya da arkadaşını mânâsızca arar ya da mesaj çeker: Bunun sebebi yine kendini kontrol edememekten kaynaklanır ve içinde ne varsa sonucunu düşünmeden döker.
l Kolayca aşık olur: Utanma duygusu kalktığından çabuk arkadaşlık kurar, hislerini kontrol altına alamaz ve yanlış mecralara sürüklenir.
l Tuvalet pisuvarını yastık yapar: Alkol, merkezi sinir sistemini baskı altına alır, hafıza, duyum, uyku ve karar verme mekanizmasını köreltir ve aşırı alkolün verdiği güçsüzlük sonucu sarhoş kişi tuvalette dahi uyur kalır.
l Aşırı para harcar: Sarhoş adam asıl harcaması gereken yerleri unutarak içkiye parasını yatırır.
l Sırlarını döker: İçkinin etkisiyle tanıştığı yeni insana hayat hikâyesini sonradan pişman olacağını düşünmeden anlatır.
l ’Artık içmeyeceğim’ der. İçki kadehini elinden bırakmadan tekrar tekrar ‘Artık içmeyeceğim’ der ve geçersiz sözler verir.
Alkolün uzun vadedeki etkileri arasında beyin hücrelerine verilen zarar, mide ve ince bağırsak hastalıkları, pankreas bozuklukları, kalp arızaları ve yüksek tansiyon gibi onlarca hastalık sayılıyor.
TV’LER ALKOLİZMİ TEŞVİK EDEMEZ
Tüketİcİler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, televizyonun eğitici olması gerekirken alkol kullanımını teşvik etmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi. Kaya, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de kişi başına ortalama televizyon izleme süresinin 5, bazı ailelerde 10 saatini bulduğunu, aile ortamında çocukların da izlediği filmlerde ‘’güç sahibi’’, ‘’kahraman’’ ve ‘’sevilen’’ karakterlerin rol aldığı içki sahnelerinin gösterildiğini belirtti. Çocuklar için içki içmenin normal olarak algılandığı bu sahnelerin, çocuk yaşta alkol kullanımına sebep olduğunu iddia eden Kaya, şunları kaydetti: ‘’Televizyonun eğitici olması gerekirken alkol kullanımını teşvik etmesi kabul edilemez. Alkolün sağlık zararları yanında sosyal ve maddi zararları da ürkütücü boyuttadır. Anayasanın 58/2 maddesi; ‘devlet gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır’ hükmü getirmiştir. Bu hükme rağmen birçok dizi ve film sahnesinde, spor programlarında toplumun beğendiği karakterlerle içki reklâmı yapılmaktadır. Anayasa ve ilgili kanunların amir hükümleri gereği hayatımızın bir parçası haline gelen ve çocuklarımızla paylaştığımız televizyonlardaki içki sahnelerinin yasaklanması için Radyo Televizyon Üst Kurumuna başvurduk.’’
|