Türkiye’de 5 milyona yakın astım hastası bulunduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Tutluoğlu, astımın, akciğer hava yollarının bir hastalığı olduğunu ve insanların yaşam kalitesini bozarak iş gücü kaybına, uyku sorununa, sürekli nefes darlığına yol açtığını ifade etti.
Astım hastalarının sayısının rutubetli bölgelerde daha yoğun olduğunu kaydeden Tutluoğlu; “Astımı çevresel faktörler tetikleyebiliyor. Astım bölgesel olarak değişebiliyor. Astım en çok İstanbul bölgesinde var. Örneğin rutubetin fazla olduğu Akdeniz ve Karadeniz sahillerinde fazla. Burada özellikle belirleyici unsur rutubet. Çevresel faktörlerin etkisiyle ortaya çıkan bir hastalık. Bunun yanında anne ve babada astım varsa, çocukta astım olma ihtimali çok yüksek.” dedi.
Astımdan önce alerjik burun iltihabının geliştiğini anlatan Tutluoğlu, erken tedavinin astımın kalıcı olmasını engellemek açısından faydalı olduğuna dikkati çekti. Astım hastalığını tamamen yok etmenin mümkün olmadığını söyleyen Tutluoğlu, şunları söyledi: “Astım hastalığını tamamen yok etmek mümkün değil. Ancak hastalık insanların normal bir şekilde hayatlarını sürdürmelerine engel olmuyor. Astım düzenli tedavi ile normal seviyeye getirilebilir. Astım kontrol altına alındığında normal bir yaşam sürülebilir.”
Çocuklarda görülen astım hastalığının, ergenlik çağından sonra düzelebildiğine dikkati çeken Tutluoğlu, “Astım hastası çocukların, yarısı ergenlik döneminden sonra iyileşiyor. Çocuklarda daha fazla astım görülüyor. Çocuklarda astım oranı yüzde 10’lara varılabiliyor. Anne ve babada astım varsa, çocukta astım olma ihtimali çok yüksek.” diye konuştu. Obez ve aşırı kilolu kişilerde astımın daha hızlı ilerlediğini anlatan Tutluoğlu, obezitenin var olan astımın daha da şiddetlenmesine yol açtığını dile getirdi. Tutluoğlu, astım hastalarının kilo verdiklerinde ileri derecede düzelebildiklerini vurguladı.
|