YIldIz Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şeminur Topal, ‘’genetiği değiştirilmiş tohum kullanımının inanılmaz derecede artığını’’, bunun da sıkıntılara yol açtığını belirtti.
Topal, MKÜ Tayfur Sökmen Yerleşkesi Atatürk Konferans Salonun’da düzenlenen ‘’Genetik Yapısı Değiştirilmiş Organizmalar’’ konferansında yaptığı konuşmada, genetik yapıdaki değişimlerin ürünün özünde bulunan proteini de etkilediğini söyledi. Transgenik tohumların tüm dünyada ciddî bir rant halini aldığını ifade eden Topal, şöyle devam etti: ‘’Genetiği değiştirilmiş tohum kullanımı son yıllarda inanılmaz derecede arttı. Şu an ABD, Kanada, Brezilya, Arjantin gibi birçok ülkede yaklaşık 120 milyon hektar alanda genetiği değiştirilmiş tohum yetiştiriliyor. Tarım ve Köyişleri Bakanlığına göre ülkemize bu tür tohumların girişi yasak. Ancak bu konuda gümrük kapılarımızda gerekli kontroller yapılmıyor.’’ Topal, genetiği değiştirilmiş tohumların sağlık ve ekolojik risklerinin de bulunduğunu söyledi. Konferansa öğretim üyeleri, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.
|