Hacettepe Üniversitesi (HÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serhat Ünal, ‘’Bilimsel çalışmalar, süt kaynatıldığında içindeki vitaminlerin yüzde 100’ünün diğer besinlerin de yüzde 60’ının kaybedildiğini ortaya koydu’’ dedi.
Ünal, şu bilgileri verdi: ‘’Süt, insanlar için ne kadar besleyiciyse mikroplar için de besleyici. Daha sütü sağarken, hayvanda hastalık yoksa bile insanın elinden, hayvanın memesinden sütün içine mikrop düşebilir. Çok besleyici olduğundan bir de oda ısısında tutulduysa, mikroplar hızla çoğalır. Sütün mikroptan arındırılması şart. Bunun en basit yöntemi de sütü kaynatmaktır. Ancak bilimsel çalışmalar, süt kaynatıldığında içindeki vitaminlerin yüzde 100’ünün diğer besinlerin de yüzde 60’ının kaybedildiğini ortaya koydu. Süt, fabrikalarda 140 dereceye kadar ısıtılıp, hemen soğutulduğunda ise içindeki mikroplar ölüyor, ancak besin değerleri korunuyor. UHT ambalajlar da 4 aya kadar rafta saklanabiliyor.’’
|