Yenİ Asya Gazetesi Trabzon Temsilciliği tarafından, Trabzon’da Zorlu Grand Otel’de ‘’Küresel Kriz ve Bediüzzaman Said Nursi’nin İktisat Görüşü’’ konulu panel düzenlendi. Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, yaşanan küresel ekonomik krizin, insanların yaptığı israflardan kaynaklandığını ifade etti.
“Bir suç, suçun durumuna göre cezayı gerektirir. Ekonomik krizin sebepleri ve çözüm çareleri üzerine uzmanlar tartışır, ancak ben konunun manevî boyutu ile ilgilendiğimi belirtmek isterim” diyen Kutlular konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’Bu sene de bir ekonomik kriz var. Bütün dünyaya yayılıyor ve sıkıntılarıyla birlikte yayılacak. Biz bunu az sıkıntılı olarak atlatma temennisinde bulunuyoruz. Bunu aşabilmek için de dinimizin bize emrettiği çok güzel şeyler var. Birincisi zekât, diğeri ise sadakamız ve yardımlaşmamız. Kardeşlik varsa mutlaka yardımlaşmayı beraberinde getirmesi lâzım. Saygı ve yardımlaşma olduğu zaman zaten o toplum sıkıntı çekmiyor. Çünkü birbirinin yardımına koşuyor. Hem ibadet olarak, hem de insan olarak bunu yapıyor. Ama biz son zamanlarda bunları da unuttuk, çok müsrif olduk. Eskiden ekmek kuru olsa yine tüketilirdi. Ama şimdi kuru olduğu zaman bile yenmiyor. Biz bunu yapıyoruz, diğer ülkeler ise daha müsrif davranıyorlar.’’
Kutlular, insanların ihtiyaçları dışında satın aldıkları ürünlerin gereksiz israfa yol açtığını belirterek, ‘’Bunların sıkıntıları bizlere dönüyor. Burada insanlık olarak kusurlarımızın affını dileyerek daima duâya ihtiyacımız var’’ dedi.
Açış konuşmasından sonra ise panele geçildi. Hamza Kara’nın yöneticiliğini yaptığı panele Gazi Üniversitesi (GÜ) öğretim üyeleri Prof. Dr. Atilla Yayla ile Prof. Dr. Ahmet Battal ve Araştırmacı-Yazar Nihat Derindere konuşmacı olarak katıldı.
Derindere konuşmasında Bediüzzaman Said Nursi’nin iktisat ile ilgili görüşlerinden bahsetti ve iktisatlı hayatından kesitler sundu. Toplumda Amerikan tarzı hayat modelinin yaygınlaştırılmak istendiğini belirten Derindere, “Bu, krizin habercisidir. Medeniyet fantezilerinin sunumundaki cazibe bütün insanları etkiliyor. Tüketim çılgınlığı maharetmiş gibi takdim ediliyor” dedi.
İnsanlığın israflarından örnekler veren Derindere daha sonra Bediüzzaman’ın kanaat ve iktisat dolu hayatından misaller verdi. Derindere şunları söyledi: “Bediüzzaman 1934 yılı Ramazan ve Aralık ayında aldığı gıdalar; 650 gram yoğurt, 450 gram pirinç, bir parça ekmek. Gıda ve iktisatta ne kadar ileri gitmiş. Herkesi kendi yaşayış modeline davet etmemekle birlikte, israftan kaçınmayı ve iktisatlı yaşamayı ısrarla ders vermiştir. Bediüzzaman genel hayatında az gıdayla idare eden biriydi, ama 1934 yılında neden bunu daha da azalttı. Üstad’a ilham edilen İktisat Risalesine bir hazırlık idi. Kendi hayat pratiğini oluşturup ondan sonra yazmaya başlıyor. Eser yedi esas üzerine yazılmıştır ve en çok dikkat çektiği husus gıda israfıdır. Bugün de insanlığın boğuştuğu sorunların başında gıda israfı gelmektedir.”
Daha sonra sözü devralan Prof. Dr. Ahmet Battal ise krize sebep olan piyasa şartlarından bahsettikten sonra Bediüzzaman’ın çözümlerini sundu. Prof. Dr. Atilla Yayla ise “Yapmamız gereken öncelikle bir sistem tartışmasıdır. İktisadî bir sistem tesis etmeliyiz. Şu anda dünyada ciddi bir ekonomik kriz var. Ekonomik krizin etkilerini 30-40 yıl sonra ancak bilimsel olarak ortaya koyabileceğiz. Bu kriz 1929’daki krizden daha kötü” diyerek ekonomik krizin sebeplerini ve ulaştığı boyutları anlattı. Krizin muhakkak 3-5 yıl içinde çözüleceğini ifade eden Prof. Dr. Yayla ancak bunun devlet eliyle olmayacağını ifade etti. Krizin halk tarafından çözüleceğini belirten Prof. Dr. Yayla, “Çözüldüğü zaman da devlet müdahalesiyle çözüldü sanılacak. Hayır kriz yukarıdan aşağıya doğru değil, aşağıdan yukarıya doğru çözülecektir. Çünkü halk artık hesabını yapmaya başlamıştır” dedi.
Panelin ardından ilköğretim, orta öğretim ve üniversite kategorilerinde Risale-i Nur bilgi yarışmasının ödül törenleri yapıldı. Dereceye girenlere ödüllerini Yeni Asya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutlular ve bazı üyeler takdim etti. Daha sonra da Yeni Asya gazetesinin 40. yılı münasebetiyle Trabzonlu 40 yıllık okuyucularımza Hizmet Beratı takdim edildi.
Trabzon’da düzenlenen panele çevre il ve ilçelerden de yoğun bir katılım olduğu gözlendi. Dört saate yakın süren program, yüzlerce izleyici tarafından ilgiyle takip edildi.
|