NORVEÇ’İN Bergen Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Stale Knudsen, Karadeniz bölgesindeki balıkçıların sosyo ekonomik yapısını anlatan ve İngilizce olarak kaleme aldığı ‘’Modern Türkiye’nin Balıkçıları ve Bilim İnsanları’’ adlı kitabının Avrupa ve ABD’de satışa sunulduğunu söyledi.
Doç.Dr. Knudsen, proje çalışmasına katılmak için geldiği Çanakkale’de, yaptığı açıklamada, 1990’lı yıllarda doktora tezini tamamlamak amacıyla geldiği Trabzon’da, küçük bir balıkçı kasabasında 1 yıl boyunca yaşadığını, sonraki yıllarda da sürekli bölgeye gittiğini söyledi.
Bu sırada, balıkçılıkla uğraşan ailelerle yakın ilişki kurduğunu, ailelerin hayat tarzlarını gözlemleme fırsatı yakaladığını, balık avına çıktığını anlatan Knudsen, böylelikle doktora tezini Trabzon’da tamamladığını belirtti. Knudsen, Avrupa ve ABD’de basımı gerçekleştirilen kitabının o dönem yaptığı inceleme ve araştırmaları içerdiğini, bunlara bazı verileri de eklediğini belirterek, ‘’bilimsel araştırmalarımda, çok fazla anket kullanmıyorum. Genelde araştırdığım toplumun içine girip, gözlemliyor ve yaşıyorum. Kitabımda balıkçılarla yaptığım sohbetler ile hayat tarzlarını da ele aldım’’ dedi.
Karadeniz’de bir kapitalleşmenin söz konusu olduğunu, ilk geldiği yıllarda yaşadığı kasabada balıkçılıkla uğraşan 28 aile şirketinin bulunduğunu, bu şirketlerin sayısının daha sonra çeşitli nedenlerle 8 ya da 9’a düştüğüne işaret eden Knudsen, ayakta kalan şirketlerin daha da büyüdüğünü, teknelerini daha modern ve donanımlı hale getirdiğini, küçük ölçeklilerin ise daha da küçüldüğünü ifade etti. Knudsen, kitabının şu an için Türkçe çevirisinin olmadığını, ancak Türkçe yayımlanması için çabalarının sürdüğünü bildirdi.
|