Ümraniye Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşiye katılan yönetmen Gökhan Yorgancıgil, Türk sinemasının geldiği noktayı değerlendirdi. Yorgancıgil, “‘Biz kimiz’ sorusu sorulmadan sinema yapılamaz”’ dedi.
ÜMRANİYE Belediyesi tarafından düzenlenen ‘Film Arası’ isimli söyleşiye katılan yönetmen Gökhan Yorgancıgil, sinema anlayışı ve Türk sinemasının geldiği noktayla ilgili sorulara cevaplar verdi. Gazeteci Gülcan Tezcan’ın sunduğu ve Ümraniye Belediyesi Namık Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşide konuşan yönetmen Yorgancıgil, “Türk sinemacıları kendi kimlikleri konusunda kafa yormuyor. ‘Biz kimiz?’ sorusunu sormadan sinema yapan insanlarla dolu Türk sineması maalesef. Ama ‘biz kimiz’ sorusu sorulmadan sinema yapılamaz” dedi. Yorgancıgil, şunları söyledi;
“Biz şu an Türkiye’deki aydınlar olarak post modern dünyanın sorunlarını çözmeye çalışıyoruz. Neyle? Nasıl yapılabilir? Sen bir problemi o paradigmanın içinde kalarak çözemezsin. Problemi üreten zaten o paradigma. O problemi çözmek için başka bir paradigmaya ihtiyacın var. Benim yapmaya çalıştığım şey bugünün dünyasına eski paradigmamızla çözümler üretebilir miyiz veya sanat ürünleri yapabilir miyiz sorusuna cevap aramak.”
‘FİLMİM POPÜLER DEĞİL
DİYE BOZULMUYORUM’
“Benim bu filmle en büyük gayem şu; seyirci ve kendim dahil filmle ilgisi olan herkese batı paradigmasının dışında da bir düşünce şekli olabileceğinin ipuçlarını vermek.
Filmimin popüler olmaması beni bozmuyor. Sinema dediğimiz şey çok zor bir sanat. Senaryo yazarken hayal ettiğim şeyle çok fazla alâkası yok seyrettiğimiz bu şeyin. Siz yapabildiklerimi görüyorsunuz seyrederken ben yapamadıklarımı… Maksadım popüler olmak değil ama sanatçı olarak filmimin seyredilmesini isterim. Benim yapmak istediğim Sadi, Feridüddin Attar ya da Mevlânâ bugün gelse eline kamerayı alsaydı n’apardı diye araştırmak. Bunun türü nedir onu bilmiyorum.”
|