ODTÜ’de Devlet Planlama Teşkilâtı’nın (DPT) malî desteğiyle, Türkiye’nin enerji ihtiyacının güneş santrallerinden karşılanmasını sağlayacak teknolojilerin geliştirileceği “Güneş Enerjisi Araştırma Merkezi (GÜNAM)” kuruluyor.
GÜNAM Proje Koordinatörü ODTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Turan, güneş enerjisinden etkin yararlanmak için geliştirilen teknolojilerin yüksek maliyetlerinin yürütülen yeni teknolojilerle hızla aşağı doğru çekildiğini anlattı. Türkiye’nin de büyük bir güneş enerjisi potansiyeline sahip olduğunu vurgulayan Turan, Türkiye’de güneşten elektrik enerjisi elde etmenin maliyetinin kuzey enlemlerdeki Almanya gibi ülkelerin maliyetlerinin yarısından az olduğunu belirtti. Turan, “Ankara’da 900 kilometrekarelik bir alanı güneş panelleriyle kapladığınızda, Türkiye’nin bütün enerji ihtiyacının karşılanacağını görürsünüz. Bu alan kullanılmayan topraklardan ve evlerin çatılarından rahatlıkla sağlanabilir” diye konuştu.
EVİN ENERJİSİ GÜNEŞ VE RÜZGÂRDAN
Anel Grup şirketlerinden E-Sistem, Birleşmiş Milletler Hidrojen Enerjisi Araştırma Merkezi (UNIDO-ICHET) ile birlikte geliştirdiği ‘’Gezici Hidrojen Evi Projesi’’ni hayata geçirdi. Anel Grup’tan yapılan yazılı açıklamada, proje kapsamında, güneş, rüzgâr ve hidrojen enerjisinin kullanıldığı hibrit bir sistem oluşturulduğu kaydedildi. Verilen bilgiye göre, projenin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kurulan hibrit sistemde, 800 vat fotovoltaik güneş paneli, 1 kilovat rüzgâr türbiniyle 2 kilovat kapasiteli yakıt pili bulunuyor. Güneş ve rüzgârdan üretilen enerji, 15 metrekarelik hayat alanındaki televizyon, buzdolabı, klimayı çalıştırırken, bu mini evin iç aydınlatmasını da sağlayabiliyor. Hidrojen gazıyla çalışabilen evin ocağında çay, kahve ve yemek gibi ihtiyaçlar da karşılanabi- liyor.
|