Kartal, bu yılki teması ‘’Bilginin Yazgısı: Sanal Dünyaya Yolculuk’’ olarak belirlenen 45. Kütüphane Haftası’nın bugün başlayacağını hatırlattı.
Hafta kapsamında, ‘’Bilginin tarihsel süreçlerden geçerek günümüze ulaştığı hızlı dolaşımının vurgulanacağını, kütüphanecilik mesleğinin tanıtılacağını’’ belirten Kartal, şunları kaydetti:
‘’Çağdaş ve evrensel değerlerle donatılan ülkelerde, bilgi ve uzantıları baş tacı edilir. Doğal olarak, bu işle uğraşan kişi ve meslek grupları da bundan nasibini alır. Biz kütüphaneciler de bilgiyi içselleştirmemiş, toplumsallaştıramamış bir ülkenin bireyi olmanın sancıları içinde payımıza düşeni alırız. Bu durumun bilincinde olan bizler, elbette üzüntülüyüz ama üzüntümüzü daha da büyüten sebep, ülkemize düşen payın daha acımasız sonuçları doğurmasıdır. Özetle, bilgi üretme ve tüketme dengesini kuramamış ülkemizin giderek her bakımdan bağımlı olduğu, olmaya devam ettiği gerçeğini de yaşıyor olmamızdır.’’
Avrupa Birliği’ne odaklanan Türkiye için kütüphane sisteminin kaçınılmaz olduğunu ifade eden Kartal, ‘’Kütüphaneler konusunda toplumsal duyarlılığın günümüzde giderek zayıfladığını’’ kaydetti.
Kartal, açıklamasında, ‘’Türk kütüphaneciliği 45. Kütüphaneler Haftası’na çözüm bekleyen ciddi sorunlarla giriyor. Yasal dayanaktan yoksun halk kütüphanelerinin mevcut durumlarındaki belirsizlik, kütüphanecilerin çalışma şartları, özlük hakları ve Derleme Kanunu gibi sorunlar, gerçekte sadece kütüphaneciliğimizi değil, sosyal ve ekonomik hayata yaptığı olumsuz etkiler yüzünden tüm ülkeyi ilgilendirmektedir’’ ifadesini kullandı.
Ali Fuat Kartal, vatandaşın da kütüphanecilikteki eksiklikler konusunda yeterince duyarlı olmadığını öne sürdü.
|