"Gerçekten" haber verir 20 Mart 2009
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formuİletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi

adresine bekliyoruz.

 

Kültür-Sanat

Kâinatta iktisad hakimdir

BEDİÜZZAMAN Said Nursî’nin vefatının 49. yıl dönümü münasebetiyle Çorum Yeni Asya Temsilciliği tarafından düzenlenen “Küresel Kriz ve Bediüzzaman’ın İktisad Görüşü” isimli konferans Turgut Özal İş Merkezi Belediye Konferans salonunda gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Tarık Afat’ın yaptığı konferansta, Hasan Çakmak tarafından Kur'ân-ı Kerim okundu. Açılış konuşmasını Yeni Asya Çorum Temsilci Mehmet Kovancı’nın yaptığı programda gazetemiz yazarlarından Şaban Döğen, Bediüzzaman’ın iktisada ait fikirlerini dinleyicilerle paylaştı.

Şaban Döğen konuşmasına, “Kâinatta iktisad hâkimdir. Cenâb-ı Hak, Hakim isminin gereği olarak her şeyde en kısa yolu, en kolay tarzı en faydalı şekli seçmiştir. O halde kâinat israf, abesiyet ve faydasızlığı kabul etmez. Bütün bunlar İktisad ve tasarrufu gerektirir” sözleriyle başladı.

Konuşmasını “Sevgili Peygamberimiz (asm), her türlü aşırılıktan uzak tavrı sergilemekle iktisadlı bir hayatı, dengeli yaşamayı bize öğretmiştir” diye sürdüren Döğen, “Bizim olmayan ve bize emanet edilen gerek vücudumuz, gerekse duygu ve kabiliyetlerimiz, dengeli bir hayat sergileyerek Allahın rızasını yakalarız. Bizler yeryüzünde misafiriz. Misafir, misafirhane sahibinin emirleri doğrultusunda yaşayarak O’nun rızasını yakalayabiliriz. Bu da yeme içme gibi her türlü hareketimizde israftan uzak, iktisadlı bir hayat yaşamakla mümkündür” diyerek hayatın her alanında israftan uzak durmamız gereği üzerinde durdu.

KRİZİN TEMELİNDE YARATANIN,

KOYDUĞU KURALLARA

UYMAMAK VARDIR

Hz. Ebu Bekir’in (ra) “Kendinizi hizaya sokunuz. Aksi takdirde birileri gelip sizi hizaya sokar” sözünü nakleden Döğen, “Yeryüzünde misafir olduğumuz halde yaratanın koyduğu kanun ve kurallara uymamak her sahada krize sebep olmak demektir. Küresel maddî krizin temelinde de bu vardır” dedi.

Konu hakkında Üstad Bediüzzaman’ın “İnsanlar arasında hayat bulan iki kelime vardır:

1- Ben tok olduktan sonra başkası açlıktan ölse bana ne. 2- Sen çalış ben yiyeyim” sözlerini hatırlatan Döğen, “Birincisi, faizin yaygınlaşmasından ikincisi zekâtın terk edilmesinden doğar. İslâm ise faizi yasaklayarak, zekâtı emrederek sosyal hayatta mevcut olan alt ve üst tabaka arasındaki uçurumu kapatır. Yardımlaşma ve dayanışmayla zenginleri fakirlerin yardımına koşturur” diye konuştu. Hizmet Beratlarının Takdiminden sonra Şaban Döğen Kitaplarını imzalayarak program son buldu.

MEHMET KOVANCI / ÇORUM

20.03.2009

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Kâinatta iktisad hakimdir

  Televizyonda yayınlanan tekrar filmler için komisyon kuruldu

Sitemizle ilgili görüş ve önerileriniz için adresimiz:
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır

Kurumsal Linkler:
Bediüzzaman Haftası - Risale-i Nur Enstitüsü - Yeni Asya Vakfı - Demokrasi100 - Yeni Asya Gazetesi - YASEM - Bizim Radyo
Sentez Haber - Yeni Asya Neşriyat - Yeni Asya Takvim - Köprü Dergisi - Bizim Aile - Can Kardeş - Genç Yaklaşım - Yeni Asya 40. Yıl

Reklam Linkleri:
Risale Yorum- Risale Çocuk- Oktay Usta - Euro Nur - Fıkıh İnfo- Ahmet Maranki- Cevşen - Yeni Asya Barla - Makdis