Vatikan’ın resmî yayın organı günlük ‘L’Osservatore Romano’ gazetesinde yer alan bir yazıda, İslâma uygun yatırım araçlarının sunî ekonomi balonlarının oluşmasını engellediği, faizi, aşırı borçlanmayı, finans piyasalarında manipülasyon ve spekülasyonları yasakladığı ifade edildi.
KÜRESEL KRİZİ, AŞIRI KÂR HIRSI DOĞURDU
Kriz ortamında bankaların gelecekte Müslümanları örnek almasını tavsiye eden gazete, İslâmî finans sisteminin Batı finans dünyasında yeni kurallar oluşmasına yardımcı olabileceğini vurguladı. Papa Benedict de, kapitalizme ve banka yöneticilerinin aç gözlülüğüne karşı son zamanlarda çok ciddî eleştirilerde bulunmuştu.
Vatikan: Krizin çaresi İslâm’da
Bütün ülkeler, finansal piyasalarda başlayan krize çare ararken, Katolik dünyasının merkezi Vatikan’dan ilginç bir teklif geldi. Vatikan’ın resmî yayın organı günlük ‘L’Osservatore Romano’ gazetesi, krizden çıkış yolu olarak ‘İslâmî bankacılık’ sistemini tavsiye etti. Gazetede 4 Mart’ta yayınlanan makalede; İslamî bankacılığın dayandığı etik kuralların, kapitalist finans sistemine güven ve nakit para akışı sağlayacağına dikkat çekildi. İtalyan ekonomi uzmanları Loretta Napoleoni ve Claudia Segre’nin kaleme aldığı yazıda, İslâm’a uygun yatırım araçlarının suni ekonomi balonlarının oluşmasını engellediği, faizi, aşırı borçlanmayı, finans piyasalarında manipülasyon ve spekülasyonları yasakladığı ifade edildi. Yazarlar bilhassa elde edilen paraların reel ekonomiye yatırıldığı “Sukuk” denilen faizsiz bonolar tavsiye ediyor. Makalede buradan elde edilen kâr paylarının, faiz için alternatif olabileceği belirtildi. Sukuk sistemiyle otomotiv sektörüne yardımların finanse edilebileceği, altyapı yatırımlarının desteklenebileceği vurgulandı. İslâmî Sukuk sistemi kapitalist sistemdeki bonolara benziyor. Bonolardan farkı ise Sukuk’ta paranın somut bir projeye yatırılması ve sabit bir faiz geliri yerine kâr payı dağıtılması. Şu an için İslâmî finansa yatırım yapanların çoğunun Müslüman olduğu belirtilen makalede, gelecekte bu durumun değişeceği de ifade ediliyor.
Kriz ortamında bankaların gelecekte Müslümanları örnek almasını tavsiye eden gazete, İslâmî finans sisteminin Batı finans dünyasında yeni kurallar oluşmasına yardımcı olabileceğini vurguladı. Vatikan, şimdiki kapitalist sistemi başarısız buluyor, Papa Benedict de, kapitalizme ve banka yöneticilerinin aç gözlülüğüne karşı son zamanlarda çok ciddî eleştirilerde bulunmuştu. Bu arada makale Avrupa’da geniş yankı buldu. Saygın ekonomi gazetelerinden Financial Times konuya geniş yer verdi.
OSMANLI: ALTIN İMPARATORLUK
YazIyI kaleme alan yazarlardan Loretta Napoleoni'nin kitabında kapitalist finans sisteminin zararlarına geniş yer verilirken, İslâmî finans sisteminden övgüyle bahsediliyor. 1997 Asya krizinden, 11 Eylül’den İslamî finansın güçlenerek çıktığını ifade eden yazar, şimdiki krizde de durumun farklı olmayacağını iddia ediyor. Osmanlı Devleti’ni ‘altın imparatorluk’ olarak nitelendiren Napoleoni, Osmanlı’nın altın para kullandığını, bu sayede Akdeniz ve çevresindeki ekonomilerin yüzyıllar boyu istikrarlarını koruduklarını vurguluyor. Kâğıt para ile birlikte sistemin bozulduğunu belirten yazar, bu şartlar altında krizlerin kaçınılmaz olduğuna işaret ediyor.
|