AFYONKARAHİSAR’IN dünyaca ünlü ‘’Afyon kaymağı’’, lokum, sucuk, kaplıcalar ve haşhaşla birlikte ilin tanıtımına sağladığı önemli katkının yanı sıra, bölge köylüleri için geçim kaynağı olma niteliğini de sürdürüyor.
Afyon kaymağının lezzet sırrının, özel kaplarda ve manda sütünden, tekniğine uygun yapılmasında saklı olduğunu belirten üreticiler, kaymağın sadece 250 gramının 2 günde meydana geldiğini anlattılar. Bölgede giderek azalan manda yetiştiriciliği dolayısıyla, kaymak üretiminde de önemli düşüş gözlenen Afyonkarahisar’da, manda sütünden 250 gram kaymak alabilmek için 2 gün uğraş veren kaymak üreticileri, geçimlerinin büyük bir bölümünü bu yolla sağlıyorlar. Modern bir üretim yapılamaması Afyon kaymağının ayrı bir sıkıntısı. Sadece evlerde sınırlı imkânlarla yapılan Afyon kaymağı, çabuk bozulması dolayısıyla da uzak illere gönderilemiyor. Afyonkarahisar köylerinde gram gram hazırlanan ‘’Afyon kaymağı’’ günün ilk ışıklarıyla kurulan pazarda satışa sunuluyor. 250 gramlık paketlerde satılan kaymak ise ortalama 4 ile 6 YTL’den satılıyor.
|