TÜRK Sağlık-Sen, kamuda sözleşmeli çalışanların sorunlarını tespit etmek amacıyla 12 bin 662 kişinin katıldığı bir araştırma yaptı.
Sözleşmeli personelin büyük bölümü, çalışmak için hem yaşadığı şehri terk etmek hem de ailesinden ayrı yaşamak zorunda kalıyor. “Sözleşmeli olarak çalışmak için yaşadığınız şehirden ayrıldınız mı?” sorusuna, katılımcıların yüzde 87’si “evet” cevabı verdi. Katılımcıların yüzde 84’ü de işi sebebiyleailesinden ayrı yaşadığını bildirdi. Sözleşmeli personele, ailelerini hangi sıklıkla görebildikleri de soruldu. Söz konusu personelin yüzde 13’ü her gün, yüzde 10’u haftada bir, yüzde 20’si ayda bir, yüzde 34’ü 6 ayda bir, yüzde 21’i ise yılda bir kez ailesiyle görüşebildiğini belirtti. Sözleşmeli istihdamın çalışanların hayatlarına etkilerinin de belirlenmeye çalışıldığı araştırmada, katılımcılara “Sözleşmeli çalışmanın size yaşattığı en önemli sorun nedir?” sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 40’ı “gelecekten ümitsizim” derken, “sözleşmeli çalışmanın geleceklerini kararttığı” değerlendirmesinde bulundu. Sözleşmeli istihdam sebebiyle çalışanların yüzde 36’sı “aile düzenlerinin bozulduğunu”, yüzde 14’ü “evlenemediğini”, yüzde 8’i “sosyal hayatının bittiğini” dile getirdi.
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, sözleşmeli personelin kronikleşmiş sorunlarından kurtulabilmesi için bir an önce kadroya geçirilmesi gerektiğini savundu. Kahveci, “Türk Sağlık-Sen olarak 28 Şubatta Ankara’da sözleşmeli personele kadro verilmesi talebiyle bir eylem gerçekleştireceğiz. Sesimizin daha güçlü çıkması için eylemimize tüm sözleşmeli personeli davet ediyoruz” dedi.
|