Uzun süreli patates cipsi tüketiminin, kanserojen ‘akrilamid’ maddesinin kanda birikmesine sebep olduğu bildirildi. Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbî Biyokimya Klinik Şefi Prof. Dr. Necat Yılmaz, yaptığı açıklamada, doğal beslenmenin, sağlığı korumanın en kolay ve ucuz yolu olduğunu söyledi. Prof. Dr. Yılmaz, Amerika’da yapılan bir araştırmanın, patates cipsi gibi çok yaygın olarak tüketilen yiyeceklerin nasıl sağlığa zarar verdiğini gösterdiklerini ifade etti. Prof. Dr. Yılmaz, cipste çok bulunan akrilamidin; yüksek ısıda besinlerde çıkan vücuda zararlı kimyasal bir madde olduğunu, yüksek ısıda protein ile şekerin kimyasal reaksiyona girip ‘akrilamid’i doğurduğunu vurgulayarak, ‘’Bu madde plâstik sanayiinde kullanılıyor. Sigarada kansere yol açtığı sanılan maddeler, arasında akrilamidde bulunuyor’’ diye konuştu. Gaziantep / aa
|