Türklerİn Almanya’daki köklerinin izini süren iddialı “Almanya’da Türk İzleri” adlı belgesel TRT’de yayınlanıyor. Unutulan gerçeklerin aydınlatıldığı belgeselde izleyenleri şok edecek bilgi ve belgeler ilk kez ekranlara geliyor. 14. Yüzyıl’dan bu yana Alman toprakları üzerinde yaşayan Türklerin hikâyelerini ve tarihe bıraktıkları izlerini konu alan belgesel, ‘Alman toplumuna uyum konusunda en başarısız topluluk’ olduğu açıklanan Türklerin entegrasyonu konusunda Almanların tarihî hatalarını ortaya çıkarıyor. Çekimleri, Avusturya ve Almanya’da iki ay süren ve çok sayıda Alman bilim adamının katkısıyla hazırlanan “Almanya’da Türk İzleri” adlı belgeselin ilk bölümü 4 Şubat Çarşamba günü TRT1’de saat 23.00'de yayınlanacak.
“GOETHE, SELÇUKLU SOYUNDAN”
6 bölümlük belgesel, birçok çarpıcı gerçeğin günışığına çıkmasını sağlarken, Türklerin Almanya’ya sosyal, kültürel ve ekonomik alanda sağladığı katma değerin çok yüksek olduğunu ortaya çıkartıyor ve yaygınlaşmış sosyal ve siyasî saptırmaları da çürütüyor. Türklerin Almanya’ya ayak basışının günümüzden 7 asır öncesine kadar uzanmasının belgelerini ekrana taşıyan belgesel, dünyaca meşhur Alman şair ve edebiyatçı Goethe’nin anne tarafından soyunun Selçuklulara uzandığı, 2. Viyana kuşatmasında esir düşen Yeniçeri Mehmet Sadullah Efendinin günümüzde Alman ekonomisine milyarlarca euroluk dinamizm sağlayan kahve kültürünün öncüsü olduğu ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Avrupa’da doruğa çıkan Türk korkusunun iç çekişmelerin bir yana bırakılıp ‘Avrupa Birliği’ oluşturulması fikrinin hayata geçirilmesinde ‘ilk adım’ olduğu gibi toplumsal hafızadan silinen birçok olayı aydınlatıyor.
“ALMANYA’DA ALMANLAR’DAN DAHA ESKİLER”
Tarihçi Latif Çelik’in danışmanlık yaptığı ve araştırmacı Dr. Rıdvan Şentürk’ün metin yazarlığını üstlendiği belgesele göre, modern Almanya günümüzden 139 yıl önce kuruldu. Oysa Almanya’daki ‘ilk, Türk esir kampı Baden Wrüttenberg’te 613, ilk Türk kahvehanesi Würzburg’ta 312, ilk Türk mezarlığı Hasenheide’da 211, ilk Türk oteli de Obenburg’ta 130 yıl önce açıldı. Almanya’daki gurbetçilerin macerası ise sanıldığı gibi 1961’de değil 1908’de Dresden’deki Yenice (Yenidze) sigara fabrikasında başladı.
|