YIllardIr tarlaların bölünmesi, tarımdan beklenen verimin alınamaması ve daha iyi hayat şartları sebebiyle terk edilen ve nüfusu giderek azalan köyler, üst üste yaşanan ekonomik problemler sebebiyle eski günlerine yeniden dönüyor.
Antakya Ziraat Odası Başkanı Celal Civelek, ekonomik sorunların boyutunun artmasının, şehirden, belde ve köylere göçü hızlandırdığını söyledi. Yıllardır köyden şehre göçün hızlı bir şekilde sürdüğünü, ancak son günlerde bunun tam tersi bir durum aldığını vurgulayan Civelek, şöyle devam etti: ‘’Son küresel kriz, zaten işini yürütmekte zorlanan ve uzun süre borçlarını ödeme sıkıntısı çeken için yaşamını yeniden değiştirme yolunda dönüm noktası oldu. Şehirde ev kirasını bile ödeyemez duruma gelen, köyde küçük de olsa bir tarlası ve evi olanlar yeniden baba evine dönüşe başladı. Ev kirası, elektrik ve su giderleri ile diğer masraflar açısından daha ucuz olan köylerimiz adeta işsiz vatandaşlarımız için cazibe merkezi haline almayı başladı. Çaresizlik sebebiyle köyde babadan kalma toprağı bulunan vatandaşlarımız az masrafla kendi yağıyla kavrulmaya çalışıyor. Şu an ‘en azından aç kalmayalım’ düşüncesi var.’’ Vatandaşların köyde, günlük hayatını, yetiştirdiği sebze, buğday ve hayvan besiciliğiyle karşılayabildiğini ifade eden Civelek, ‘’Şehirlerde artık üretmek ve üretken olmak imkânsız hale geldi. İş yerlerini kapatarak, köy ve beldelerine dönen aileler, hiç değilse daha az masrafla yaşamını sürdürebiliyor’’ diye konuştu.
Kriz sebebiyle 15 yıllık tuhafiyesini kapatarak Hatay’dan baba evi olan Samandağ’ın Aknehir beldesine dönen Leyla Taş (45), tarlada çalışıp ve tandır ekmeği yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını söyledi. Hatay / aa
“KÖYLERİMİZ
BİR CENNET’’
Türkİye Köy ve Mahallî İdareleri Muhtarlar Derneği Antakya Şube Başkanı Abdulhay Denizli ise şehirde hayat şartlarının ağırlaşması sebebiyle, köyden şehre göçün durduğunu söyledi. Köylerde yaşayanların da durumunun çok iç açıcı olmadığını belirten Denizli, ‘’Ancak kentte oturanlara göre köylerimiz bir cennet. Çünkü vatandaşlarımız burada kendi tarlalarından aldıkları ürünlerle geçimlerini sağlayabiliyor. Ancak şehirde yaşayanlar bir kilo unu bile parayla almak zorunda kalıyor’’ dedi. Şehirde işsiz kalan bazı vatandaşların köylerin yolunu tuttuğunu belirten Denizli, şuan göçle ilgili ellerinde herhangi bir rakamın bulunmadığını, ancak göçün her geçen gün artan bir şekilde devam ettiğini kaydetti.
|