MevlÂnÂ’nIn 22. kuşaktan torunu ve Uluslararası Mevlânâ Vakfı İkinci Başkanı Esin Çelebi Bayru, Konya’da düzenlenen Mevlânâ’nın 735. Vuslat Yıldönümü Anma faaliyetlerinin devam ettiğini söyledi. Faaliyetlere her yıl daha fazla ilgi gösterildiğini ifade eden Bayru, bu durumun fikirleri ve felsefesi ile dünyadaki bütün insanları kucaklayan Mevlânâ’nın giderek daha çok tanınmasından kaynaklandığını bildirdi.
Faaliyetlerde en büyük ilgiyi her yıl olduğu gibi semanın gördüğünü dile getiren Bayru, şunları kaydetti: ‘’Yerli ve yabancı turistler sema programını izlemek ve manevî havayı solumak için Konya’ya geliyor. Bu ilgi dünyada da giderek artıyor. Birçok ülkede sema ve mesnevî öğrenmek isteyen çok sayıda kişi var. İsviçre, Hollanda, Almanya ve ABD’de yabancılar tarafından açılan merkezlerde sema ve mesnevî eğitimi veriliyor. ABD’de 3 merkez bulunuyor. Burada mevleviliğe ilgi duyan kişiler eğitim alıyor. Vakıf olarak bu merkezlere danışmanlık hizmeti veriyoruz. Bizim desteklerimizle çalışmalar yürütülüyor. Meksika’da da yine vakıfın destekleyeceği bir merkez açılması gündemde. Çalışmalar sürüyor.’’ Konya / aa
SEMA
NEDİR?
“İşİtmek” anlamına gelen sema, terim olarak, mûsikî nağmelerin dinlerken vecde gelip hareket etmek, kendinden geçip dönmektir. Sema eden semazen her dönüşte Allah ismini okur, Allah’ı düşünür ve bu sayede Allah’ın sevgisini kazanmayı amaçlar. Mevlevî dervişlerinin giydikleri “siyah hırka” mezar toprağını, içine giydikleri beyaz tek parça uzun elbise olan “tennure” saflığı ve kefeni, başlarına taktıkları, yüksek ve tepesi düz keçe külâh olan “sikke” ise tevhidi ve mezar taşını ifade eder.
SEMA
ANLAŞILMAYA BAŞLANIYOR
Bayru, sadece bu ülkelerde değil birçok İslâm ülkesinde sema yapıldığını, yabancıların Mevlânâ ve sema konusunda çok ilgili olduğunu söyledi. UNESCO tarafından Dünyada Korunması Gereken Kültürel Miras listesine dahil edilen semanın Türkiye’de de anlaşılmaya başlandığını belirten Bayru, ‘’Türkiye’de gösteri gibi görülüyordu. Açılışlarda, yemeklerde, konserlerde sema gösterisi yer alıyordu. Artık semaya vatandaşlar sahip çıkmaya başladı. Tepkiler giderek artıyor. Semanın maneviyatı artık daha iyi anlaşılıyor. Türkiye bunu kavradı’’ dedi. Bayru, Kültür ve Turizm Bakanlığının sema programlarının uygun olmayan mekân ve şartlarda, kısaltılarak veya başkalaştırılarak icra edilmesinin önüne geçilebilmesi için yayımladığı genelgesinin de çok yerinde bir karar olduğunu sözlerine ekledi.
|