DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, ‘’68 kuşağından’’ geldiklerini belirterek, ‘’Bu yanlışları neden yaptık diye oturup konuşuyoruz. Kullanıldığımızı şimdi çok daha iyi anlıyoruz’’ dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Başbakanlık, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü (TODAİE), Gümrük Müsteşarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğünün, 2009 yılı bütçeleri kabul edildi. Çiçek, bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, hangi siyasî partiye oy verirse versin, hangi siyasî kanaati taşırsa taşısın, herkesin anayasa ve Allah huzurunda eşit olduğunu ifade etti. ‘’Dünün sorunları, bugün çözüme kavuşturulmamışsa siyaset kurumunun hiç mi günahı yok?’’ diye soran Çiçek, her şeyi kırıp dağıttıktan sonra ‘’birlik ve beraberlik’’ sözlerinin yapıştırıcı ve birleştirici olmadığını söyledi. Doğan her çocuğun kazançları, ölenlerin de kayıpları olduğunu dile getiren Çiçek, ‘’Biz 68 kuşağından geliyoruz. Geçmişte neleri yaptık? Şimdi karşı karşıya geldiğimizde bu yanlışları neden yaptık? diye oturup konuşuyoruz. Kullanıldığımızı şimdi çok daha iyi anlıyoruz’’ dedi.
Çiçek, bir takım olumsuzluklar ortaya konulacaksa, bunun iki yanlı yapılması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: ‘’8 yaşındaki çocuğun boynu bükük fotoğraflarının şurada burada asılması, gencecik yavruların şu veya bu şekilde ölmesi ne kadar üzücüyse, 1 kilometre uzaklıktaki rehabilitasyon merkezinde 20 yaşında kolunu, bacağını kaybetmiş insanlar var, onların da hakkı var. Bunu da onu da konuşalım, madalyanın bir yanını konuşup, öbürünü konuşmazsak inandırıcı olamıyoruz. Filanca yerde hayatını kaybeden 8, 12 yaşındaki çocuk, insan olarak bizi yaralamalıdır. Ama Güngören’de balkonda otururken, insafsız elin çektiği fitilin sonucu hayatını kaybedenleri görmezden gelirsek, insan hakları özgürlükler adına konuştuklarımızın inandırıcılığı kalmaz.’’
Bakan Çiçek, YDK’nın, yolsuzlukları denetleyen bir kuruluş olmadığına, TBMM adına KİT’lerin denetimini yaptığına işaret etti. Çiçek, 2006’da 135, 2007’de 100, 2008’de de 104 kuruluşun denetlendiğini, raporlarının TBMM KİT Komisyonuna gönderildiğini bildirdi. Çiçek, YDK’nın, 2006’da 7 özel inceleme raporu ve 2 ivedi durum raporu, 2007’de ise 5 özel inceleme raporu hazırladığını ifade etti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı da soruları cevaplarken, bütünleşik sosyal hizmet projesi çalışmasını sürdürdüklerini, bu çerçevede Türkiye’nin yoksulluk haritasını çıkaracaklarını, ortak veri tabanı oluşturacaklarını söyledi. Yazıcı, kimlerin yardıma muhtaç olduğunun, kimlerin hangi kurumlardan yardım aldığının burada görüleceğini dile getirdi. Yazıcı, sosyal yardıma muhtaç vatandaşların derecelendirilmesi ile eşi vefat eden kadınların sosyal, ekonomik durumlarıyla ilgili araştırma projelerinin bulunduğunu kaydetti. Kurumların 2009 yılı bütçelerinin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Meral Akşener, birleşimi yarın saat 11.00’de toplanmak üzere kapattı. Ankara / aa
|