Pakistan’ın çeşitli şehirlerindeki mülteci kamplarında tüm imkânsızlıklara rağmen bayram coşkusu yaşanıyor. Bayramın mutluluğu Türkiye'deki hayırseverlerin gönderdiği yardımlarla ikiye katlanıyor. Pakistan'da, Hindistan, Afganistan ve sınır bölgelerden göç eden 2.5 milyon mülteci yaşıyor. İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsanı Yardım Vakfı ile Pakistan'daki ortağı Hubeyd Vakfı tarafından ülkedeki çeşitli kamplarda yaşayan yaklaşık 3 bin aileye yardımda bulunuldu.
Kurban bayramı yakınlaştırdı
Kurban Bayramı’nda Latin Amerika ve Uzakdoğu ülkelerinde yaşayan Müslümanlar da unutulmadı. Türkiye’den giden hayırseverler Kurbanlar keserek, buradaki Müslümanları yalnız bırakmadı. Kardeşlik, paylaşma ve dayanışmanın en güzel örneklerini sergilediler. 110 ülkede Kurban kesen İHH İnsanî Yardım Vakfı, Latin Amerika ülkeleri Brezilya, Bolivya, Ekvator, Haiti, Kolombiya, Küba, Peru, Surinam, Venezuella ile Uzakdoğu ülkeleri Açe, Arakan, Bangladeş, Burma, Çin, Doğu Türkistan, Endonezya, Filipinler, Hindistan, Kamboçya, Keşmir, Moro, Nepal, Patani, Sri Lanka, Tayland ve Vietnam’da da Kurbanlar keserek ihtiyaç sahiplerine dağıttı. Nepal’de 51 büyük baş ve 25 küçük baş Kurban kesilerek etleri ihtiyaç sahibi ailelere dağıtıldı. Ayrıca 800 adet de battaniye dağıtıldı. Filipinler’de ise başşehir Manila’da 70 hisse, Cotobato şehrindeki mülteci kamplarında 448 hisse Kurban kesilerek Müslüman halka dağıtıldı. Açe’de kesilen Kurbanlar 390 aileye dağıtıldı. Budist Myanmar devletinin zulmünden kaçarak Bangladeş’e sığınan ve bataklık üzerinde oluşturulan barakalarda yaşama mücadelesi verilen Arakanlı mültecilere de bayram iklimi yaşatıldı. Burada kesilen Kurbanlar kampta kalan bütün mülteci ailelere dağıtıldı.
KURBAN, PROBLEMLERİ GÖRMEMİZE VESİLE OLDU
İHH Genel Başkan Vekili Yavuz Dede, Kurban vesilesiyle gittikleri ülkelerdeki Müslümanların sıkıntılarını yerinde gördüklerini ve daha sonra bu sorunları çözecek projelerini hayata geçirdiklerini söyledi. Geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda Nepal’e gittiklerinde buradaki Müslümanların henüz kendi dillerinde okuyabilecekleri Kur’ân-ı Kerimleri olmadığını öğrendiklerini ifade eden Yavuz Dede, “Nepal`deki en büyük İslâmî kuruluş olan İslâmî Sangh’ın Kur’ân-ı Kerim’i Nepalce’ye tercüme etme çalışmasında bulunduğunu öğrendik. Biz de buna maddi destek de bulunarak projenin daha erken bitmesini sağladık. Böylece Nepal’de yaşayan 2 milyon Müslüman, kendi dillerinde Kur’ân’a kavuşmuş oldular” dedi. Yavuz Dede, şöyle devam etti: “Kurban vesilesiyle mülteci kamplarına gittiğimizde buradaki insanların nasıl bir çaresizlik içerisinde yaşadıklarını görüyoruz. Afrika ülkelerine gittiğimizde ise bu ülkelerde cami, okul, hastane ve su sıkıntısının yanı sıra katarakt hastalığının ne kadar yaygın olduğunu gördük. Ve daha sonra 10 Afrika ülkesinde katarakt ameliyatları yapmaya başladık. Bugüne kadar 10 bin insanın gözlerini açtık. 100 YTL’lik bir bağışla bir ameliyat yapıyoruz. Hedefimiz 100 bin insanın gözlerini açmak.”
|