Nobel barış ödülü sahibi Tutu, Hollanda televizyonuna yaptığı açıklamada, Mugabe’nin istifa etmemesi halinde, büyük çaptaki ihlâlleri sebebiyle Lahey’de yargılanması gerektiğini söyledi.
Tutu, geri adım atmayı reddetmesi durumunda ise Mugabe’nin güç kullanılarak görevinden alınmasının uygun olacağını ifade etti. Başpiskopos, Mugabe’nin, “mükemmel bir ülkeyi pazar torbasına çevirdiğini” de belirtti.
Kenya Başbakanı Raila Odinga da yaptığı açıklamada, Afrika hükümetlerine, Mugabe’yi koltuğundan indirme çağrısında bulunmuştu. Zimbabve’de halk, bir yandan iktidar ile muhalefet arasında, zaman zaman şiddet olaylarına sahne olan çekişmeye şahit olurken, bir yandan da ekonomik buhran ve birçok can alan kolera ile boğuşuyor.
Öte yandan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe’nin görevi bırakma zamanının ‘’çoktan geçtiğini’’ ve bölgedeki ülkelerin Mugabe’ye istifa etmesi için baskı yapması gerektiğini söyledi. ABD’de George Bush yönetiminin 20 Ocak 2009 tarihinde görev süresinin dolmasından önce üst düzey diplomatlara veda etmek için Avrupa gezisine çıkan Rice, Danimarka’nın başşehri Kopenhag’da basın toplantısı düzenledi. Rice, Zimbabve ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Seçim yolsuzluğu yapıldığı gerçeği var. Sadece ekonomik ve siyasî yıkım değil, ayrıca kolera salgınının insanî bedeli var. Uluslar arası kamuoyuna göre doğru olanı destekleme zamanı için bunlar delil değilse, neyin olacağını bilmiyorum. Doğrusu bölgedeki ülkelerin buna öncülük etmesidir’’ diye konuştu.
|