YabancI ülkelerde yaşayan Müslümanlar için en yaygın problemlerden biri olan helâl gıda temin etme problemi artık ABD üniversitelerinde okuyan Müslüman öğrenciler için problem olmaktan çıkıyor.
Çünkü ABD üniversitelerinin kampüslerinde helâl gıda satan reyonlar açılmış durumda. California eyaletinde yer alan Stanford Üniversitesi’nde okuyan Müslüman öğrenci Şehriyar Khan, üniversite kampüslerinde helâl gıda temin etme probleminin bulunmadığını belirtiyor. Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğrencisi olan Khan, “İslâmî yiyecekler kampüsümüzün bir çok noktasında satılıyor” diyor.
Islamonline.net sitesinde yer alan habere göre, Stanford Üniversitesi’nde okuyan Müslüman öğrencilerin talep ve istekleri doğrultusunda üniversite kampüsünün farklı noktalarında helâl gıda adı altında Müslümanlarca rahatlıkla tüketilebilecek türden mönüler satışa sunuluyor. Bilgisayar bölümü öğrencisi olan Khan da kampüste yer alan bir lokantaya oturup 10 dolar karşılığında helâl etlerden yapılmış bir yemek mönüsünün tadını gönül rahatlığıyla çıkardıklarını belirtiyor. Harvard Üniversitesi’nde okuyan Muhammed Bekir ise, sayısı gün geçtikçe artan Müslüman öğrencilerin kampüste helâl yiyecekler bulunmasından oldukça hoşnut olduklarını belirtiyor. Bekir, üstelik helâl gıda satan noktaların artması sebebiyle eskiden daha pahalıya yiyebildikleri bu gıdaları, şimdi daha ucuza bulabildiklerini de belirtiyor. Müslüman ülkelerden de bu konuda büyük destekler geldiğini belirten Bekir, kampüs lokantalarında helâl gıdaların yanı sıra her kültürden yiyeceğin de artık rahatlıkla bulunabildiğini, meselâ kebap, tavuk büryan, felafel ve hummus gibi doğu kültürünün yiyeceklerinin lezzetli bir şekilde sunulduğunu söylüyor. Massachusetts Üniversitesi’nden Ebad Rahman ise, geçen yıldan bu yana üniversitelerinde helâl gıda uygulamasına geçildiğini belirterek, bu gelişmeden dolayı büyük memnuniyet ve gurur duyduklarını ifade ediyor.
Üniversite kampüsünde helâl gıda satılmadan önceki dönemlerde ise öğrenciler gönül rahatlığı ile yemek yiyebilmek için en yakındaki semtlerden biri olan Springfield’e kadar gitmek durumunda kalıyorlardı. Henüz bu uygulamaya başlamayan üniversitelerden biri olan George Washington Üniversitesi’nde ise öğrencilerin, helâl gıdalarını kampüse kendi yanlarında getirdikleri belirtiliyor. ABD’nin en saygın üniversitelerinden biri olan Yale Üniversitesi’nin kampüsünde ise artan sayıda Müslüman öğrencinin varlığına rağmen hâlâ helâl gıda temin etmede sıkıntılar yaşanıyor. Bu üniversitede öğrenim gören İmtiyaz Ali adlı Müslüman öğrenci, henüz helâl gıda temin etmedeki zorluklar sebebiyle bir araba satın alarak yakın yerlerden gıda temin etmeye başladıklarını anlatıyor.
Bu sorunu yaşayan Georgia Tech Üniversitesi öğrencisi Ahmed ise “Tek seçeneğimiz şimdilik vejeteryan gıdalar tüketmen ne yazık ki” diyor.
George Washington Üniversitesi öğrencisi olan Hizbullah Kazım ise kampüste helâl gıda bulunmadığını ancak civar semtlerde çok sayıda Müslüman kasap ve restoranlar bulunduğu için helâl gıda temin etmenin öyle çok büyük bir problem teşkil etmediğini anlatıyor. Özellikle Washington, Virginia ve Maryland gibi bölgelerde İslâmî ürünler satan noktaların çokluğu yabancı öğrencilerin hayatlarını kolaylaştırıyor. Öte yandan gün geçtikçe ABD’nin çeşitli üniversitelerinin kampüslerinde de helâl gıda uygulamasına geçiliyor olması ise öğrenciler için geleceğe dair umutları arttıyor.
|