Aydın'daki Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Başer, kırsal kesimde yaşayanların, şehirlerde yaşayan bireylere göre daha sağlıklı beslendiklerini ve buna bağlı olarak daha sağlıklı olduklarını kaydetti. Kırsal kesimlerde oturan vatandaşların daha sağlıklı gıdalarla beslendiğini belirten Prof. Başer, kırsal kesimde yaşayanların yedikleri besinleri yakma açısından da şehirlerde yaşayanlara göre daha avantajlı olduklarını söyledi. Haberi
AYDIN Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erdal Başer, kırsal kesimde yaşayanların, şehirlerde yaşayan bireylere göre daha sağlıklı beslendiklerini ve buna bağlı olarak daha sağlıklı olduklarını kaydetti. Kırsal kesimlerde oturan vatandaşların daha sağlıklı gıdalarla beslendiğini belirten Prof. Dr. Erdal Başer, yaptığı açıklamada, kırsal kesimde yaşayanların yedikleri besinleri yakma açısından şehirlerde yaşayanlara göre daha avantajlı olduklarını söyledi.
SİGARA VE ALKOLE HAYIR
‘’Sağlıklı beslenmenin ilk kuralının sigara ve alkolden uzak durmak. Bu da en güzel kırsalda görülüyor’’ diyen Başer, uyuşturucudan mutlaka uzak durulmasının önemini dile getirdi. Başer, şöyle devam etti: ‘’Sağlıklı beslenmek bu zararlı ürünlerden uzak durulması halinde kanser riskini yüzde 85 aşağıya çekebiliyor. Sağlıklı bir hayat için bitkilerden mutlaka faydalanılması gerekir. Köylerimiz- de yaşayan vatandaşlarımız, şehirlerde yaşayan vatandaşlarımızdan daha sağlıklı besleniyor. Kırsal kesimde yaşayan bireyler protein değeri ve yağ oranı düşük besinlerle beslenirken, şehirlerde yaşayanlar bunun tam tersine yağlı ve protein değeri yüksek gıdalar tüketiyor. Köylüler güce dayalı çalışmaları sebebiyle egzersiz de yapmış oluyor. Şehirde günlük olarak düzenli egzersiz yapamayan bireyler, besinleri yakma konusunda sorun yaşayabiliyor. Kırsal kesimde yaşayan bireyler, çalışma koşulları sebebiyle her türlü besini tüketse de bunu yakabiliyor.’’ Aydın / aa
|