Türk Dil Kurumunun, ‘’nüfusun, bir iskân bölgesinden bir başka iskân bölgesine yerleşmek için gitmesi’’ olarak tanımladığı, Türklerin ata yurdu olan Orta Asya’dan başlattıkları göç, günümüzde de çeşitli sebeplerle devam ediyor.
Sosyal değişimin göstergelerinden biri olan göçün en önemli sebebi iş ve aş kaygısı. Köyden şehre göç, sanayileşmenin bir gereği olduğu kadar, modernleşme sürecinin de bir simgesi olarak değerlendiriliyor. Türkiye’de çoğunluğu Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan güney ve batı illeri ağırlıklı olarak günümüzde de devam eden göç, şehirlerin sorunlarını da katlayarak arttırıyor. Doğup büyüdükleri yerlerden, iş, eğitim ve daha iyi hayat şartı hayaliyle büyük şehirlere göç edenlerden kimileri bu hayallerini gerçekleştirirken kimileri de sosyal ve ekonomik facialarla karşı karşıya kalıyor. Göç edenler, gittikleri şehirlerde de gelenek, görenek ve kültürlerinden kopmuyor, giyim tarzlarından yeme alışkanlıklarına kadar hayatlarını aynı şekilde devam ettiriyorlar. Köydeki ekmek tandırlarını bile şehirlerdeki evlerinin damına taşıyorlar. Büyükşehirlere göç edenler, hemşehricilik duygusu ile kendilerini daha güvenli hissettikleri, aynı yöre insanının yaşadığı mahalleleri tercih ediyor. Bu sebeple oturdukları mahalleler de ‘’Mardinliler’’, ‘’Şanlıurfalılar’’ ve ‘’Bitlisliler’’ gibi geldikleri şehirlerin adı ile anılıyor. Adana / aa
UYUM SORUNU YAŞIYORLAR
Türkİye Belediyeler Birliği ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Aytaç Durak, şehirlerin en büyük sorunlarının başında göçün geldiğini, bu süreci yaşayanların şehir hayatına kolay adapte olamadığını söyledi. Nüfusu 2 milyonu aşan Adana’nın, başta güney ve güney doğu illeri olmak üzere İç Anadolu Bölgesi kırsalından da yoğun göç aldığını belirten Durak, ‘’Geldikleri yörelerdeki alışkanlıklarından kopamıyorlar’’ dedi. Adana’da, göreve geldiği 1984’te, göçe karşı kentsel dönüşüm projelerini hayata geçirdiğini hatırlatan Durak, bu kapsamda değişik mahallelerde 10 binin üzerinde konut ve iş yeri yapıldığını bildirdi. Aytaç Durak, bu konutlarda büyük oranda göç edenlerle, yerli vatandaşların kaldığını, bu sebeple de şehirleşme sorunu yaşamadıklarını kaydetti. Göçün, belediyelerin hizmet yükünü de arttırdığına işaret eden Durak, ‘’Bu nedenle göç alan illere daha fazla kaynak aktarılmalı’’ diye konuştu.
|