SULTANAHMET Camii eski imamlarından Kurra Hafızı Rahmetli Gönenli Mehmet Efendi’nin adına kurulan huzurevinin kaba inşaatı tamamlandı.
Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi Süleyman Gülteki, huzurevi kurma düşüncesinin nasıl ortaya çıktığını şöyle anlattı: “Yaşlı bir kadının kendinden yardım istemesi üzerine Gönenli Hocamız, ‘Keşke bir mekânımız olsa da ne kadar atılmış, istenmeyen annecikler, babacıklar varsa hepsini orada barındırabilsem, hatta çorbalarını kendi elimle içirebilsem…’ sözünden hareketle hocamızın bu arzusunu bir vasiyet olarak kabul eden vakfımız bu amacı gerçekleştirmek için bir huzurevi inşa etmeye karar verdi.” Süleyman Gülteki, huzurevi yapmak için yer arayışını sürdürürken Silivri’de Akçil Kardeşler’in (İlyas ve Nazif Akçil) seneler önce huzurevi yapılmak kaydıyla arsalarını bağışladıklarını fakat huzurevi yapılamadığını öğrendiklerini belirterek şöyle devam etti: “İkisi de engelli olan bu iki kardeş arsalarını bir protokolle belediyeye bağışlamışlar. Belediye de bir protokolle huzurevi yapılması şartıyla arsayı vakfımıza tahsis etti. Gerekli görüşmeler yapıldıktan sonra 2006 yılı Ağustos ayında Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfı Akçil Kardeşler Silivri Huzurevi’nin temelleri atıldı.”
Süleyman Gülteki, 170 yatak kapasiteli huzur ve bakım evinde 72 kişilik bakım merkezi bulunacağını bu bölümde felçli, yatağa bağımlı kendi ihtiyaçlarını karşılayamayan hasta yaşlıların kalacağını söyledi.
170 kişi kapasiteli huzur ve bakımevinin tam kapasite hizmete girdiğinde 60 kişilik bir personel kadrosuyla yaşlılara hizmet vereceğini dile getiren Gülteki, hayırseverleri kaba inşaatı biten huzur ve bakımevi için aynî ve nakdî yardımda bulunmaya çağırdı.
Gülteki’nin verdiği bilgiye göre huzur ve bakımevinde, ihtiyaç duyulan eksiklikler şöyle: “Tıbbî ve medikal malzemeler, hasta yatakları, odalarda yer döşemesi için malzeme, banyo ve WC’ler ile kesimhane için fayans ve diğer malzemeler. Bazı odalar için kapı ve pencere, bilgi işlem merkezi için bilgisayar, vb. teknik ekipmanlar, büro malzemeleri ve kırtasiye araç gereçleri, yemekhane için mutfak ekipmanları, sanayi tipi çamaşır makinaları, sanayi tipi süpürgeler, konferans salonu için koltuk ve ses düzeneği.” Hayırseverlerin vakfa bu malzemeleri verebilecekleri gibi ihtiyaçların karşılanması için nakdî yardımda da bulunabileceklerini ifade eden Gülteki, huzurevinin tefrişatı için İstanbul Valiliği İl Dernekler Müdürlüğü’nden para toplama yetkisi aldıklarını belirterek şunları söyledi: “Hayırseverlerimiz Garanti Bankası Elmadağ Şubesi 6298036 nolu hesaba, Albaraka Türk Fatih Şubesi 597695-1 nolu hesaba ve Finans Bank Etiler Şubesi 18550619 nolu hesaba hiçbir masraf ödemeden bağışta bulunabilir. Daha detaylı bilgi almak isteyenler Vakfa (0212) 631 02 99 Nolu telefondan ulaşabilirler. Ayrıca vakfın www.gmev.org.tr internet adresi de ziyaret edilebileceği gibi merak ettikleri soruları [email protected] mail adresine de yazabilirler. Vakfın açık adresi ise şöyle: Akşemseddin Cd. Battal Gazi Sk. Başak Apt. No: 111 D: 4 Hırka-i Şerif/Fatih”
BURADA YAŞLILAR KENDİLERİNİ
EVLERİNDE GİBİ HİSSEDECEK
Huzur ve bakımevinde yaşlı insanların kendilerini evlerindeki gibi huzurlu hissetmeleri için her şeyin düşünüldüğünü ifade eden Süleyman Gülteki, huzurevinin Gönenli Vakfı’nın iktisadî bir teşekkülü olarak işletileceğini, Silivri Belediyesi, Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve vakfın belirli sayıda kontenjanı bulunduğunu bunun dışındaki yaşlıların ücretli olarak barındırılacağını kaydetti. Gülteki, huzur ve bakımevinde yaşlılara yönelik doktor hizmeti, 24 saat hemşire, profesyonel yaşlı bakıcıları, gün içinde uzman psikolog desteği, fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmeti ile birlikte 24 saat ambulans hizmetinin verileceğini kaydetti. Huzurevi’nin teknik detayları ise şöyle: Bina yaklaşık 1200 m² temel üzerine oturuyor. Bodrum, giriş ve üstü 4 kat olarak inşa edildi. Bodrum katında kesimhane, mutfak, çamaşırhane, hobi alanları bulunuyor. Giriş ve üstündeki 3 kat huzur ve bakımevi sakinlerinin ihtiyaçlarına ayrılmış, 4 kat konferans salonu, misafirhane ve teras olarak düzenlenmiş durumda. Yaşlılara günde 3 öğün ana yemek, iki öğün de ara yemek verilecek. Odaları çoğunlukla 2 kişi olarak planlanmış. Bütün odalar banyolu. “U” planlı olan bina yeşili, yapısı, sakinliği, deniz manzarasıyla insanı rahatlatan bir çevrede bulunuyor. Kaba inşaatı biten binanın ince işleriyle birlikte eksikleri en kısa zamanda tamamlanarak işletmeye açılması hedefleniyor.
GÖNENLİ, RİSÂLE-İ NUR DOSTUYDU
Rahmetli Gönenli Mehmet Efendi Denizli hapsinde Üstad Bediüzzaman Said Nursî ile birlikte bulundu. Üstad’ın “Biz Kur’ân’ın mânâsına çalışıyoruz. Gönenli Mehmet Efendi ise lâfzına çalışıyor. Onun talebelerini kendi talebelerim gibi Nur talebesi kabul ediyorum” dediği rivayet edilir. Gönenli Hoca, İstanbul camilerinde verdiği vaazlarla tanınan Risâle-i Nurlara dost bir insandı. 1991 yılında vefat etti. Vefatından sonra sevenleri tarafından 1995 yılının Ağustosunda Gönenli Mehmet Efendi İlim ve Hizmet Vakfı onun ideallerini yaşatmak için kuruldu. Gönenli Mehmet Efendi’nin hayatı ve kişiliğini tanıtmak ve yaşatmak amacıyla bir araya gelen 19 kişinin kurduğu vakıf, halen Zeynep F. Kurtulmuş Başkanlığında hizmetlerini devam ettiriyor. Vakfın, idare ve temsil yetkisini içeren icra organını teşkil eden Vakıf Mütevelli Heyetinin tamamı hanımlardan oluşmakta. Vakıf, hafızlık müessesesinin yaşatılması için Kur’ân okuma ve hafızlık yarışmaları düzenliyor. Öğrencilere burslar ve ödüller veriyor. İmkânları dahilinde, ihtiyaç bildiren kişi ve kuruluşlara nakdî ve aynî yardımda bulunuyor. Sosyal ve kültürel amaçlı yurt içi ve yurt dışı geziler düzenliyor.
|