TÜRKİYE'DE alanında tek olan Konya’daki Karatay Çini Eserler Müzesi, 2 yıllık restorasyon çalışmasının ardından 1 Aralıkta törenle açılacak.
Konya Müze Müdürü Yusuf Benli, Karatay Çini Eserler Müzesi olarak kullanılan Karatay Medresesi’nin, Selçuklu Sultanı 2. İzzettin Keykavus döneminde Emir Celâleddin Karatay tarafından yaptırıldığını söyledi.
19. yüzyılın sonlarında terk edilen taç kapılı medresenin 1955 yılında Çini Eserler Müzesi olarak hizmete açıldığını anlatan Benli, Türkiye’nin çini alanında tek ihtisas müzesi olan Karatay Çini Eserler Müzesi’nde, medresenin kendi çini işlemeleri dışında Kubadabad Sarayı ve Kılıçarslan Köşkü’nden getirilen çini eserlerin de sergilendiğini anlattı.
Müzenin, açıldığı tarih olan 1955 yılından beri yenilenmemesi sebebiyle 2 yıl önce müzede restorasyon çalışması başlatıldığını ifade eden Yusuf Benli, şunları kaydetti:
‘’Müze içi bu çalışma da tümüyle elden geçirildi, duvardaki çinilerde yenileme çalışmaları yapıldı. Teşhir için kullanılan vitrinler değiştirildi, yıkık durumda olan bir bölüm düzenlenerek ayağa kaldırıldı. Karatay Çini Eserler Müzesi, yapılacak son hazırlıkların ardından, Mevlânâ’nın 735. Vuslat Yıl Dönümü Etkinlikleri’nin başladığı gün olan 1 Aralık tarihinde, 2 yıllık bir aradan sonra yeniden açılmış olacak. Açılış için düzenlenecek törene, Vuslat Yıl Dönümü faaliyetleri için Konya’ya gelecek davetliler ve protokol üyeleri katılacak.’’ Konya Müze Müdürü Benli, müze duvarları dışında, burada sergilenen çini eserlerin de konservasyonlarının (onarım) tamamlandığını, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 3 bini aşkın sırlı ve sırsız parçanın müze içine yeniden yerleştirilmesi işinin 1 Aralığa kadar tamamlanacağını sözlerine ekledi. Konya /aa
|