SANAYİ ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, dünyada şu anda ciddî bir ekonomik yangın olduğunu belirterek, “Türkiye’de de bunun etkileri görülmeye başlandı. Türkiye’de de bu yangının olduğu bir ortamda ticareti, istihdamı artıracak bir takım çalışmaları yapmalıyız” dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Hindistan’da bulunan Bakan Çağlayan, Oberoi Otel’de ekonomik gelişmeleri değerlendirdi. Tüketicilerin yurt içinde üretilen malları satın almasının Türkiye’deki iç pazarı kuvvetlendireceğine dikkati çeken Çağlayan, girişimci bilgi sistemi konusundaki görüşlerini anlattı. Türkiye’nin çok önemli, çok kuvvetli dinamik bir iç pazara sahip olduğunu belirten Çağlayan, ‘’Avrupa’da böyle bir özellik yok. Onun için mutlak suretle bizim iç pazarımızı kuvvetlendirecek çalışma içinde olalım’’ dedi.
İhracata yönelik değerlendirmelerde de bulunan Zafer Çağlayan, Türkiye’nin ihracat pazarlarının bir anda tıkanmayacağını ifade etti. Çağlayan, ‘’Bir çok ekonomik alandaki düzenlemeyi şu anda içinde bulunduğumuz şartlara göre düşünmeliyiz. Biz hükümet olarak enflasyona, mali disipline duyarlı olduk. Ancak dünyada şu anda ciddi bir ekonomik yangın var. Türkiye’de de bunun etkileri görülmeye başlandı. Türkiye’de de bu yangının olduğu bir ortamda ticareti, istihdamı artıracak bir takım çalışmaları yapmalıyız’’ diye konuştu.
KEMAL DERVİŞ: KRİZ GELECEK
AYLARDA KÖTÜLEŞECEK
BM Kalkınma Programı Başkanı Kemal Derviş ise küresel finans krizinin gelecek aylarda kötüleşeceğini belirterek, dünya ülkelerinin krize karşı birlikte mücadele etmeleri ve ticarette korumacılık yoluna sapmamaları çağrısında bulundu.
Brookings Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun Washington’da düzenlediği panelde konuşan Derviş, yönetim eksikliği, finans sektörünün denetimsizliği gibi sebeplerin yol açtığı küresel kriz yüzünden, dünyada 100 milyonlarca kişinin acı çekeceğini söyledi.
Krizin gelecek aylarda kötüleşeceği uyarısında bulunan Derviş, sonraki durumun alınacak tedbirlere bağlı olacağına işaret ederek, krizle ülkelerin tek başına mücadele edemeyeceğini ve koordinasyon ile işbirliği gerektiğini anlattı. Ticarette korumacılıktan uzak durulması gerektiğini vurgulayan Kemal Derviş, “ülkenizde istihdamı korumak için dış ticarete kısıtlamalar getirdiğinizde, başka ülkeler de aynısını yapar. Ancak unutulmamalı ki, bir ülkenin ithalatı, başkalarının ihracatı anlamına gelir. Krizle mücadele ederken ticaretin güçlü tutulması gerek. Ticarete kısıtlamalar getirilmesi, ülkelerin kendilerine zarar verir. Ticaretin genişlemesi, istihdama da orta ve uzun vadede yardım eder” dedi. Yeni Delhi-Washington / aa
|