Fatih Belediyesi tarafından düzenlenen “Düşünen bir adam olarak şair Sezai Karakoç” Sempozyumunda, şair ile ilgili ezbere ve klişe lâflar yerine, yeni ve farklı bir şeyler söyleyecek isimler söz alacak.
FATİH Belediyesi, “Düşünen bir adam olarak şair Sezai Karakoç” başlıklı bir sempozyum düzenliyor. Sezai Karakoç ile ilgili ezbere ve klişe lâflar yerine, yeni ve farklı sözü olan isimlerden tebliğ alınacak olan sempozyumda, Hamit Can hatıraları ışığında Sezai Karakoç’un hayatına dair çarpıcı notları paylaşacak. Sezai Karakoç üzerine doktora yapmış olan Turan Karataş, onun genel bir portresini çıkaracak. Ömer Erdem’in, Karakoç’un aşktan aşkınlığa geçişini, şairin şiirleri üzerinden okuyan tebliğini, Fatih Andı’nın “Sezai Karakoç’un şiirlerinde medeniyet göstergesi olarak şehir” tebliği izleyecek. “Bir gelenek yaratmak” başlıklı yazısında Sezai Karakoç şiirini gelenekle ilişkisi bakımından ele alacak Ahmet Murat, Karakoç’un şiirde “dini tecrübeye açık, ezelilik temsilini içeren, kutsal kitaplardan beslenen ve evrensel olana atıflar içeren” bir gelenek oluşturduğunun altını çizen sağlam bir tebliğ sunacak. Mehmet Can Doğan, Karakoç şiirinin İkinci Yeni içindeki yerini sorgularken, Haydar Ergülen, Taha’nın kitabından ikinci yeninin belirmesi başlıklı bir sunum yapacak. Hayriye Ünal da Sezai Karakoç şiirinin dönemine ve sonrasına yaptığı etkileri, yetkin bir şekilde ele alacak. Ali Ayçil, Karayılan şiiri üzerinden Karakoç şiirinin “tarihsel olanla mitolojik ve mistik olanın modern bir metinde yeniden nasıl inşa edilebileceğini” gösterdiğine vurgu yapan bildirisini, Cihan Aktaş’ın, Monna Rosa ve 80 kuşağı kadınlarını ele aldığı ve Karakoç şiirine yaklaşımları bakımından kadın fotoğraflarının yer aldığı tebliği takip edecek. Necip Yılmaz, “Sürgün özülkeden başkentler başkentine” şiirindeki sevgilinin –yazarın hatıralarından da destek alarak- Peygamber Efendimiz değil İstanbul olduğunun altını çizecek, Işık Yanar, Sezai Karakoç’un hikâyelerini farklı bir açıdan mercek altına alacak.
Yusuf Kaplan’ın Sezai Karakoç’un medeniyet anlayışını ele alan uzun tebliğini, doktorasını Sezai Karakoç üzerine yapan ve sempozyumun en güçlü metinlerinden biri olan Münire Kevser Baş’ın “Sezai Karakoç’ta metafizik” incelemesi takip edecek. Ahmet Albayrak, -tasavvufî bir okuma da sayılabilecek incelemesinde- Sezai Karakoç’un ideal insan protipini çıkaracak, Kenan Çağan millet, medeniyet, ulus-devlet kavramlarının Karakoç’taki karşılığını arayacak. Mustafa Özel’in, “Sezai Karakoç’ta toplum ve iktisat” başlıklı tebliğini Osman Bayraktar’ın, Sezai Karakoç’ta Batının algılanma biçimi üzerine sunacağı tebliğ ile İshak Arslan’ın Ruhun Dirilişi’nden yola çıkarak Sezai Karakoç’a dair yaptığı yorumları içeren inceleme izleyecek. Sezai Karakoç üzerine yüksek lisans tezi de hazırlayan Mustafa Kirenci, Diriliş akımını sosyolojik bir analize tabi tutacak, Şaban Abak, Sezai Karakoç’un devlet ve siyaset görüşleri üzerine yaptığı tesbitleri paylaşacak.
Oturumları, Ersin Nazif Gürdoğan, Yasin Aktay, Tarık Tufan, Ali Haydar Haksal ve Vahdettin Işık yönetecek. Sempozyum yarın 9.30-18.30 saatleri arasında Topkapı Eresin Otel’de gerçekleşecek.
|