İZMİR Sağlık İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, ormanlık alanlar ve kırlarda yetişen mantarların zehirlilerini ayırmanın çok zor olduğuna dikkat çekilerek, “Zehirli mantarları kolayca tanımak için pratik ayrım noktaları bulunmamaktadır.
Kulaktan dolma, yanlış, kalıplaşmış ve bilimsel değeri olmayan inanışlarla mantarları tanımaya ve yorumlamaya çalışmak, çok ciddî sonuçlar doğurmaktadır. Zehirli mantarlar, yüksek sıcaklıkta bile etkisini kaybetmediğinden, pişirilerek yense dahi 3 saat içinde etkisini gösterir.” denildi.
Açıklamada, zehirlenme belirtileri şöyle sıralandı: “Göz yaşarması, bol tükürük salgısı, terleme, mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, ishal, yüksek ateş, baş dönmesi, karın bölgesinde kramplar, gözbebeklerinde küçülme, kalp ve damar bozuklukları, çarpıntı, şuur bozuklukları, solunum ve dolaşım bozuklukları.” Bu tür şikâyetleri olanların, vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna gitmesi, mümkünse yediği mantarın bir numunesinin de götürülmesi gerektiği belirtildi.
Seralarda yetiştirilerek ambalaj içinde satılan kültür mantarlarını alırken de dikkatli olunması gerektiği vurgulandı.
İzmir / cihan
|