İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, yaşanan finansal kriz fırtınasının ne zaman biteceğinin bilinmediğini belirterek, ‘’Bu nedenle biz işi sağlam tutmalıyız’’ dedi. Yalçıntaş, “Bu dönemde biz üretmeye devam edeceğiz, insanlar çalışacak, alın terimiz akacak o zaman sırtımız yere gelmez. Üretip çarklarımız dönmezse bizim yumuşak karınlarımız var, üretim çarkımız durursa yanarız” diye konuştu.
GÜVEN ORTAMI KAYBEDİLDİ
Yalçıntaş, kriz ortamında dünyanın para ve güven ortamının kaybedildiğini, Batılı finans kuruluşlarının birbirlerine güvenmez hale geldikleri için kredi açmadıklarını belirterek şunları söyledi: “Bunun için de akl-ı selim olmalı, düzgün adım atmalı ve yanlış yapmamalıyız. Üretimden vazgeçmeyeceğiz, çalışmaya ve yatırımlara devam edeceğiz. Ama dikkatli olup çok fazla açılmayacağız. Sabit masrafları kısacağız.”
İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, “Üretip çarklarımız dönmezse bizim yumuşak karınlarımız var, üretim çarkımız durursa yanarız” dedi. Adana’da bulunan Anadolu Girişimci İş Adamları Derneği (AGİAD) tarafından düzenlenen geleneksel ‘’İş Adamları Deneyimlerini Paylaşıyor’’ toplantısına katılarak, bir konuşma yaptı. Kriz sebebiyle ülkelerin restorasyon sürecine girdiğini belirten Yalçıntaş, yaşanan bu krizin ardından dünyanın yeni bir düzene oturacağını, ülke liderlerinin sürekli bir araya gelerek bunları konuştuğunu ancak bu krizin etkisinin 2 yılı bulabileceğini söyledi. Yalçıntaş, şöyle konuştu: ‘’Türkiye olarak biz sağlamız diye hiçbir şey yapmamalıyız anlamı taşımamalı. Dengeleri sağlamlaştıracak tedbirlere ihtiyacımız var. Bunun nedeni sektörlerin zayıf olması değil. Dünyadaki ekonomik kriz fırtınasının derecesini ve ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Bu nedenle biz işi sağlam tutmalıyız. Bu dönemde biz üretmeye devam edeceğiz, insanlar çalışacak, alın terimiz akacak o zaman sırtımız yere gelmez. Üretip çarklarımız dönmezse bizim yumuşak karınlarımız var, üretim çarkımız durursa yanarız. Üretmek için de para musluklarımızın kapanmaması lâzım. Bankacılık sektörü, diğer sektörlere para akışını durdurur, kredi vermez, çekleri zamanında önce kırarsa Türkiye sıkıntıya girer. Bunun olmaması lâzım. Bunun içinde bankacılık sektörünün sağlam olması lâzım. Burada en önemli görev hükümete ve Merkez Bankası’na (MB) düşüyor. Hükümet ve MB, bankacılık sektörüyle kol kola olmalı. MB bankacılık sektörüne kaynak sağlayacak, bankaların da buldukları bu kaynağı reel sektöre aktarması lâzım.’’
Kriz dolayısıyla AB ülkelerinin ekonomisinin yavaşladığı için ihracatın düşeceğini kaydeden Yalçıntaş, “Bu ortamda Rusya, Türki Cumhuriyetleri, Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yönelmeliyiz. Çünkü, bu ülkeler krizden çok fazla etkilenmediler. Çünkü, ham maddeleri en önemlisi enerjileri var. Biz, iyi ilişkiler içerisinde olduğumuz bu ülkelerle ilişkilerimizi arttırırsak batı dünyası karşısında ciddî bir avantaj yakalamış oluruz” diye konuştu.
|