YAKLAŞIK 2 bin yıl önce Çinliler tarafından açılan ve dünya ticaretinde önemli bir konuma sahip ‘’İpek Yolu’’nun trenlerle katedilmesi konusunda Türkiye ile Çin arasında görüşmelere başlandığı bildirildi.
Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, bu yıl ilki düzenlenen ‘’Lojistik ve Transport Fuarı’’nın açılışına katılmak üzere geldiği Mersin’de, fuar kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti Demir Yolu Bakan Yardımcısı Kaizhou Peng önderliğindeki heyeti ağırladıklarını ve bazı konular üzerinde görüştüklerini söyledi. Görüşmeler sırasında İpek Yolu’nun yeniden hayata geçirilmesi yönünde hızlı tren alt yapısının oluşturularak dünya transport sektörüne önemli katkı sağlanabileceğini belirttiklerini bildiren Tüzmen, şöyle devam etti:
‘’Çin Halk Cumhuriyeti tüm dünya için oldukça önemli. Çünkü oldukça büyük bir nüfusu var ve dünya taşımacılığında gerek kara yolu gerek demir yolu konusunda önemli bir potansiyeline sahip. Şu an itibariyle 2,3 trilyon dolar civarında ticareti olan Çin’in, önümüzdeki süreçte bu rakamı 10 trilyon dolara çıkarması planlanıyor. Böylesine büyük ticaret hacmi olan bir ülkeyle ortak projeler geliştirmemiz, kalkınma hızımıza ivme kazandırır.’’ Türkiye’nin lojistik kabiliyetini iyi şekilde kullanarak, Mersin başta olmak üzere çok sayıda ilin son derece büyük kalkınma hızı yakalayacağını ifade eden Tüzmen, ‘’Çin’den yapılan ticaretin bir kısmını bile Türkiye üzerinden taşındığımızı düşünürsek, önemli lojistik girdisi yaratabiliriz’’ dedi. Tüzmen, yapılan görüşmelerde Çin heyetinin ‘’Mersin’in Akdeniz başta olmak üzere tüm bölge coğrafyası için önemli lojistik merkezi olabileceğini’’ bildirdiklerini vurguladı.
|