TBMM Genel Kurulunda, Türkçe’deki Bozulma ve Yabancılaşmanın Araştırılması, Türkçe’nin Korunması ve Geliştirilmesi İçin Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi Amacıyla Kurulan Meclis Araştırması Komisyonunun raporunu görüştü.
Önerge sahibi olarak AKP Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, dünyanın en zengin dillerinden olan Türkçede sorunlar yaşandığını belirterek, dil bilinci oluşturulması gerektiğinin, bunun yolunun da millî dil politikasından geçtiğini ifade etti. Türkiye’de yabancı dil öğrenimi ile yabancı dille öğrenimin birbirine karıştırıldığını, dilde yaşanan sorunlarda bunun da etkisi olduğunu anlatan Akgün, dilde yaşanan sorunlarda bire bir etkisi olan basın yayın kuruluşlarında dil uzmanları çalıştırılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Komisyon Raporunun Türkçe konusunda ‘’ev ödevi’’ niteliğinde olduğuna işaret eden Akgün, bunun Meclis raflarında unutulmaması için hayata geçirilmesini istedi.
Önerge sahibi AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç, Kültür ve Turizm Bakanlığının, Türkiye’nin yetiştirdiği sanat ve bilim adamları için özel günler düzenlemesi gerektiğini söyledi.
‘’Bakanlık, Mehmet Akif Ersoy, Yahya Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Nazım Hikmet’i okuma ve anlama günleri düzenlemeli’’ diyen Kılıç, bu sayede gençlerin Türkçe’nin güzelliklerini daha iyi öğreneceğini kaydetti.
Türkçe’nin korunması anlamında, TRT başta olmak üzere televizyon, gazete ve dergilere büyük görevler düştüğünü anlatan Kılıç, “Özellikle televizyonlarda, gençlik odaklı programlardaki cep telefonu Türkçesinden bir an önce vazgeçilmelidir. Cep telefonu Türkçesi, Türk dilini esaret altına alacak. Herkes üzerine düşen görevin idrakinde olmalıdır. Üzerimize düşen görevleri yaptığımız takdirde, Türk dili sonsuza kadar gelişecek, yozlaşmanın ve bozulmanın olumsuz etkilerinden korunarak yaşayacaktır’’ diye konuştu.
“HALKIN CESARETİ KIRILDI’’
CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce de, ‘’16 yıl öğretmenlik yaptım. Bir öğrenci sınav kâğıdına ‘’iddia’’ yazsaydı, bunun üstünü çizerdim. Ama bugün devlet, İddiaa oynatıyor. Turkcell’i kullanıyoruz, Türkün ‘ü’süne ne oldu?’’ diye sordu.
İnce, televizyonlardaki programlarda sürekli tekrar yapılmasını da eleştirerek, ‘’Bu ülkede televizyonlar bulaşıcı hastalık saçıyorlar. Yarı aydınlar, yarı cahiller hiç karışmasa halk sorunu çözecek. Kentleşmeyle birlikte dolmuşu, indi-bindiyi, durağı bu halk buldu. Ama halkın cesareti kırıldı’’ diye konuştu.
“TÜRKÇE İÇİN GÜMRÜK
DUVARI OLUŞTURULMALI’’
MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun, Türkçenin gün geçtikçe bozulduğunu, dilin kullanımında özensizlik hakim olduğunu belirterek, özellikle yabancı kelimelerle konuşmanın dili olumsuz etkilediğini söyledi. Ergun, ‘’İnsan işyeri tabelalarına bakınca Türkiye yerine, yabancı bir ülkede yaşadığı hissine kapılıyor’’ dedi.
Türkçe için gümrük duvarı oluşturulması, ayrıca yasal düzenleme yapılması gerektiğini savunan Ergun, siyasetçilerin Türkçe kullanımı konusunda örnek olmasını, ‘’alçak, şerefsiz, müfteri’’ gibi ifadelerin ulanılmasından kaçınılmasını istedi. Ergun, Meclisten çıkan yasa metinlerinin Türkçe yanlışlarına örnek gösterildiğini, bunun giderilmesi için dil uzmanı çalıştırılması gerektiğini söyledi.
|