İHLÂL İDDİALARI ETKİLİ ŞEKİLDE SORUŞTURULMALI
Avrupa Konseyi Daimî Temsilciler Komitesi, Türkiye'den, rütbesi ne olursa olsun, bütün suçlarda bütün güvenlik kuvvetlerinin izne tâbi olmadan yargılanabilmesini ve ihlâl iddialarında etkili soruşturma yapılmasını istedi. Komite, Türkiye'nin, güvenlik kuvvetlerinin yalnızca işkence ve kötü muamele iddialarında değil, bütün ciddî suçlarla ilgili iddialarda, idarî yetkililerin iznine tâbi olmaksızın yargı önüne çıkarılmasını güvenceye alması gerektiğini bildirdi.
KANUNLAR MUĞLÂK, DAHA AÇIK OLMALI
Türkiye'nin yasalarında bu konuda muğlâklık olduğunu vurgulayan ve ilgili kanunların açıklığa kavuşturulmasını isteyen Daimî Temsilciler Komitesinin taleplerinden biri de, Türkiye'nin, güvenlik kuvvetlerinin hak ihlâlleriyle ilgili olarak açılan soruşturma, beraat ve mahkûmiyetlere ilişkin ayrıntılı istatistik sağlaması. Komitesi, bu değerlendirmeyi, Avrupa Konseyi'ne üye olan 46 ülkenin hepsi için düzenli olarak yapıyor.
Avrupa Konseyi Daimi Temsilciler Komitesi, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarının gereğini yerine getirmesiyle ilgili ara kararında, güvenlik kuvvetlerinin hesap verebilirliği ve hükümetin “işkenceye sıfır tolerans” politikası üzerinde durdu.
Bianet'in haberine göre Komite, Strasbourg’da (23 Eylül) yapılan toplantısında, Türkiye’nin güvenlik kuvvetlerinin yalnızca işkence ve kötü muamele iddialarında değil, bütün ciddî suçlarla ilgili iddialarda, idarî yetkililerin iznine tabi olmaksızın yargı önüne çıkarılmasını güvenceye almasını istedi. Komite Türkiye’nin kanunlarında bu konuda muğlaklık olduğunu ve açıklığa kavuşturulmasını istedi.
Daimî Temsilciler Komitesi, Türkiye’yi “işkenceye sıfır tolerans” politikasını etkin bir şekilde sürdürmesini, güvenlik güçlerinin hak ihlâlleriyle ilgili iddiaların yetkililer tarafından etkili bir şekilde soruşturulmasını da güvenceye almasını da istedi. Komitenin isteklerinden biri de, Türkiye’nin güvenlik güçlerinin hak ihlâlleriyle ilgili açılan soruşturma, beraat ve mahkûmiyetlerle ilgili ayrıntılı istatistik sağlaması. Komite, gözaltındaki prosedür tedbirleri, güvenlik kuvvetlerinin meslek içi eğitiminin iyileştirilmesi, yargıç ve savcıların eğitimi ve “Terörle ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması” yasasının etkin bir şekilde uygulanması başlıklarınıysa kapattı.
Daimi Temsilciler Komitesi, bu değerlendirmeyi, Avrupa Konseyi’ne üye olan 46 ülkenin hepsi için düzenli olarak yapıyor.
|