Yeni Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla vergi tarifesi değişirken, ranta yine vergi yok. Taslağın bayramdan sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yapılacak değerlendirmeler neticesinde son şeklini alması bekleniyor.
YENİ TASLAK HAZIRLANDI
YENİ Gelir Vergisi Kanun Taslağıyla vergi tarifesi değişiyor. Belge almayan çiftçilere kamu desteğini engelleyen düzenlemeyle küçük esnaf da, 50 YTL harç ödeyerek edineceği esnaf belgesi karşılığında vergiden istisna tutuluyor. Taslak, taksicilerin de aralarında bulunduğu meslek grupları için 6 aylık asgarî ücretten az olmamak kaydıyla her işkolu ve bölge için ayrı ayrı yıllık kazanç tesbitini de öngörüyor. Vergi Konseyi koordinatörlüğünde Konsey, Gelir İdaresi Başkanlığı ve Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü uzmanlarınca hazırlanarak Maliye Bakanlığına sunulan Gelir Vergisi Kanun Taslağı üzerindeki çalışmalar yoğun şekilde devam ediyor. Maliye Bakanlığı bürokratlarınca madde madde yeniden ele alınarak düzenlenen Taslağın bayramdan sonra Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ile yapılacak değerlendirmeler neticesinde son şeklini alması bekleniyor.
GELİRE YENİ TANIM
Gelir, ‘’bir gerçek kişinin bir takvim yılı içinde elde ettiği girişim kazançları, ücretler, sermaye kazançları ve diğer kazançların safi tutarı’’ olarak tanımlanıyor. Yeni düzenlemede, ticarî, ziraî ve serbest meslek kazançlarıyla arızî kazançlar, ‘’girişim kazançları’’ adı altında toplanıyor.
‘’Kiralama gelirleri, menkul sermaye gelirleri ve elden çıkarma kazançları’’, ‘’sermaye kazancı’’ olarak değerlendiriliyor. Karşılıksız edinimler ile kazanç sayılan harcama fazlalığı da diğer kazançları oluşturuyor. Gelir vergisinde oran sayısı 4’den 3’e inecek. Halen yüzde 15, 20, 27 ve 35 olarak uygulanan oranlar da yüzde 10, 20 ve 25 olarak düzenlenecek. Dilimler de 7 bin 500 YTL, 20 bin YTL ve 40 bin YTL olarak sıralanacak.
Buna göre, gelir vergisine tabi girişim kazançları ve ücretlere isabet eden vergi matrahının 7.500 YTL’ye kadar olan kısmından yüzde 10 gelir vergisi alınacak. Ücretlilerin asgari geçim indirimi, yeni sistemde de aynen yer alacak. Sporcular da serbest meslek erbabı sayılacak. Hakemlere yapılan ödemeler ise ücret olarak değerlendirilecek.
Küçük esnafa istisna
BİR iş yeri açmaksızın
gezici olarak ve doğrudan doğruya tüketiciye iş yapmak kaydıyla, hallaç, kalaycı, lehimci, çilingir, boyacı, berber, nalbant, fotoğrafçı, odun ve kömür kırıcısı, badanacı, çamaşır yıkayıcısı ve hamal gibi kimselerin veya küçük tamirat ve tadilat işleriyle uğraşan küçük sanat erbabının bu işlerinden elde ettikleri kazançlar gelir vergisinden istisna olacak. Maliye Bakanlığının düşündüğü sisteme göre, istisna kapsamına giren küçük esnaf, her yılın ocak ayında vergi dairesine giderek, 50 YTL karşılığında istisnaya ilişkin küçük esnaf belgesini alacak. Temmuzda yeniden vergi dairesine gidilerek, belge onaylatılacak. Temmuzda da harç alınıp alınmayacağı, çalışmalar sonucunda netleşecek.
|