"Gerçekten" haber verir 15 Eylül 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Bankaların kredi tuzağına dikkat

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 2005 yılında 35 milyar YTL olan toplam tüketici kredisi kullanımının üç katını geçerek 110 milyar YTL’yi aştığını belirtti. Tüketicileri ‘’Altın tepsideki kredilere dikkat edin’’ diye uyaran Kaya, ‘’Bankaların para kazanma hırsı ile tüketicileri sürekli borçlandırması sonucu bankalara olan borç stoku ciddî şekilde artıyor’’ dedi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Nazım Kaya, 2005 yılında 35 milyar YTL olan toplam tüketici kredisi kullanımının 3 katını geçerek 110 milyar YTL’yi aştığını belirtti. Kaya, yaptığı açıklamada, bankaların, yaklaşan bayram ve yılbaşı ile birlikte kredi pazarlamalarının arttığına dikkati çekti.

Tüketicileri ‘’Altın tepsideki kredilere dikkat edin’’ diye uyaran Kaya, ‘’Bankaların para kazanma hırsı ile tüketicileri sürekli borçlandırması sonucu bankalara olan borç stoku ciddî şekilde artıyor’’ dedi.

Kaya, 2005 yılında 35 milyar YTL olan toplam tüketici kredisi kullanımının 3 yıl içinde 3 katını geçerek 110 milyar 337 milyon YTL olduğunu belirterek, şunları söyledi: ‘’Büyüme ve enflasyon rakamlarındaki düşük artışlara karşılık, kredi kullanımının bu derece artması iyi niyetle izah edilemez. Biriken borçlarını ödemeye çalışan tüketiciler, gelirinin önemli payını kredi borçlarını ödemek için kullanıyor. Geliri yetmediği gibi çevresinden aldığı borçlarla bankanın borç sarmalından kurtulmaya çalışsa da borçların toplumsal sorun haline gelmesi nedeni ile sendrom haline dönüşmüştür.’’

Kaya, bankaların tüketiciyi borçlandırırken gelir seviyesini dikkate almadığını, prosedürü tamamlamak adına gelir belgesi istediğini vurgulayarak, ‘’Sağlıklı kredilendirme olmaması nedeniyle geri ödemede yaşanacak krizden bankalar da etkilenecek, dolayısıyla ülke ekonomisi zarar görecek’’ diye konuştu.

EKONOMİ AÇISINDAN CİDDÎ TEHLİKE

Kredi borçlarındaki artışın aynı seyirle devam etmesi halinde, mevcut borcun 3 yıl sonra 350 milyar YTL civarında olacağını anlatan Kaya, bu durumun makro ekonomi açısından ciddî tehlikeleri beraberinde getireceğini ayrıca, AB’nin de borç dolayısıyla kapılarını kapatacağının bilinmesi gerektiğini savundu.

Kaya, şöyle devam etti: ‘’Bankalar ve oluşturdukları birlikler, sadece yasal prosedürleri yerine getirmekle yetinerek, etik değerleri hiçe sayarak acil kapısı önünde dahi kart pazarlayarak tüketicileri borçlandıracak açıkları değerlendiriyorlar. Bankalar, kabul edilemez eylemlerinden dolayı toplumda güven kaybına uğradılar. Bankalar, ülke ekonomisinin ve müşterisinin geleceğini düşünerek, tüketicileri borçlandırma uygulamalarından vazgeçmelidir.

Denetim görevi verilen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) da yaptığı tasarruf çağrılarının yanında bugüne kadar ihmal ettiği görevini acilen yerine getirmeli ve tüketicileri borç batağına itilmekten kurtarmalıdır.’’

Tüketicilere ‘’Bankaların cazip görünen tekliflerine aldanıp ömrünüzü borçla geçirmeyin’’ uyarısında bulunan Kaya, ‘’Bayramların ağız tadı ile parasız da olsa kanaat ve tasarruf çizgisi içinde yaşanabileceğini bilmeli, kısa süreli heveslerimize kurban giderek çocuklarımızın parasını başkalarına yedirmekten sakınmalıyız’’ şeklinde konuştu.

/ Adana

15.09.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Üniversiteye ilk adımın maliyeti 3 bin YTL

  Bankaların kredi tuzağına dikkat

  Hazır giyimciler bayramı bekliyor

  Enflasyon ve faizde AB’den çok uzağız

  Tarımda, AB fonları için özel kurum

  Türkiye standına büyük ilgi

  Enerji açığını yeni HES'ler karşılayacak

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır