|
|
|
Millî gelirin üçte biri batık bankalara gitti |
Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan rapora göre, 2000-2003 yılları arasında Türkiye, bankalara el koyma operasyonlarına millî gelirinin yaklaşık üçte birini harcadı.
İş ortamı iyi,malî istikrar kötü
TÜRKİYE, ilk kez hazırlanan küresel Malî Kalkınma Endeksinde 52 ülke arasında 39. sırada yer aldı. Dünya Ekonomik Forumu tarafından hazırlanan raporda, Türkiye’nin, 2000-2001 mali krizlerinden olumsuz etkilendiği, ancak daha sonra yaptığı düzenlemelerle malî sistemi daha istikrarlı ve güçlü hale getirdiği vurgulandı. Rapora göre, Türkiye’nin mukayeseli olarak en iyi olduğu alan ‘’İş Ortamı’’ olurken, iş ortamını geliştirici tedbirlerin etkili olduğu ifade edildi. Raporda yer alan ve malî sektörleri itibarıyla incelenmeye değer bulunarak listeye alınan 52 ülke arasında, ABD birinci, İngiltere ikinci ve Almanya üçüncü sırada yer alıyor. Son sırada ise Venezuella bulunuyor. Listede 39. sırada yer alan Türkiye, Malî Kalkınma Endeksinde, Brezilya, Polonya, Slovak Cumhuriyeti, Meksika ve Arjantin gibi ülkeleri geride bıraktı. Malî Kalkınma Endeksinde, toplamda 39. sırada bulunan Türkiye, ‘’Kurumsal Ortam’’ kategorisinde 44. sırada, en iyi durumda olduğu ‘’İş Ortamı’’ kategorisinde 32. sırada yer alıyor. Türkiye’nin en kötü olduğu alan ise ‘’Malî İstikrar’’ olarak belirtiliyor. ‘’Malî İstikrar’’ kategorisinde Türkiye 52. sırada bulunuyor. Türkiye, ‘’Kur Krizi Riski’’ alanında 43. sırada, ‘’Borç Krizi Riski’’ kategorisinde 46. sırada yer alıyor. Özellikle, 2000 ve 2001 yıllarındaki malî krizin Türkiye’nin konumunu olumsuz etkilediği ifade ediliyor. Rapora göre, 2000-2003 yılları arasında Türkiye, malî sektör kurtarma operasyonlarına millî gelirinin yaklaşık üçte birini harcadı. Listedeki bir çok ülkenin banka kurtarma operasyonlarına yaptığı harcamalar 2000’li yıllar ve ağırlıklı olarak da 1990’lı yıllara denk gelirken, yalnızca Türkiye’nin 2000’li yıllarda bu harcamaları gerçekleştirmek zorunda kaldığı belirtiliyor.
|
/ Cenevre / Ankara
10.09.2008
|
|
|
Gerçek enflasyon yüzde 27 |
RAMAZAN ayında ihtiyaç sahibi üyelerine erzak yardımında bulunan Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nin (TİED) hesaplamalarına göre, aynı erzak paketinin maliyeti geçen yıla göre yüzde 26,95 arttı.
TİED Genel Sekreteri ve Ankara Şube Başkanı Recep Orhan, emeklilerin yaşadıkları geçim sıkıntısına işaret ederek, Ramazan aylarında yaptıkları erzak yardımıyla ihtiyaç sahibi üyelerine bir nebze de olsa katkıda bulunmaya çalıştıklarını söyledi. Her yıl aynı gıda maddelerinden oluşan erzak paketinin, fiyat değişimleri ve ekonomik göstergeler açısından önemli ip uçları verdiğini dile getiren Orhan, halkın ‘’gerçek enflasyonunu’’ anlamak için hazırlanan erzak paketlerinin maliyetine baktıklarını ve ortaya çıkan tablonun iç açıcı olmadığını ifade etti. Geçen yıl temel tüketim malzemelerinden oluşan erzak paketinin maliyetinin, paket başına 77 YTL tuttuğunu belirten Orhan, şunları kaydetti: ‘’Bu yıl aynı tüketim malzemelerini baz alarak yaptığımız piyasa araştırmasına göre, Ramazan ayında dağıttığımız erzak paketlerinin maliyetinin, bir yıl içerisinde yüzde 26,95 oranında artış göstererek, 97,75 YTL’ye ulaştığını gördük. Temel tüketim malzemelerinden oluşan erzak paketindeki bu artış, aslında vatandaşın mutfak enflasyonunun göstergesi. Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) hesaplamalarına göre ise yıllık enflasyon Ağustos ayı itibariyle yüzde 11,77 hesaplanmıştır. Bizim hesaplamalarımızdaki maddelere göre, ‘gerçek enflasyon’ ise yüzde 26,95 olmuştur. Bu durumda; mercimek, yağ, şeker, nohut gibi temel tüketim malzemeleriyle yapılan ‘mutfak enflasyonu’ hesaplaması, TÜİK’in sanal enflasyon sepeti hesaplamalarına göre en somut gerçeği ortaya koymaktadır. Bu gerçek de mutfak enflasyonunun en iyi ihtimalle yüzde 26,95 seviyesinde olduğudur. Mutfak girdileri arasında önemli yer tutan; mutfak tüpü, et, süt ve süt ürünleri gibi yüksek enflasyonlu tüketim malzemeleri ise paketimizde yer almamaktadır. Eğer onlar da erzak paketlerinde bulunsaydı şüphesiz ki oran çok daha yüksek çıkacaktı.’’
|
/ Ankara
10.09.2008
|
|
|
Banazlı köylüler göçü tersine çevirdi |
UŞAK'IN Banaz ilçesine bağlı Hatıplar Köyünden, yıllarca Antalya’daki seralarda çalışmak üzere bu şehre göç eden köylüler, şimdi köylerinde kurdukları seralarla iş veren oldu.
Köylerinde yeterli geçim imkânı bulamamaları sebebiyle yıllarca para kazanmak için Antalya’daki seralarda çalışan Hatıplarlılar, burada elde ettikleri bilgi birikimiyle kendi köylerinin gelişiminin önünü açtı. Antalya’da öğrendikleri seracılığı memleketlerine taşıyan köylüler, bugün 50 ton domates üretimi gerçekleştiriyor ve yurt dışı pazarlara açılmayı hedefliyor. Antalya’daki seralarda 10 yıl işçi olarak çalıştıktan sonra köyde ilk serayı kuran İbrahim Çelik (54), kendisinin başlattığı hareketle bugün Hatıplar’da toplam 300 dekar alanda seracılık yapıldığını belirtti. Bir zamanlar yeterli geçim imkânı olmayan Hatıplar’ın bugün artık bir ‘’Sera Köye’’ dönüştüğünü ifade eden Çelik, ‘’Köyde, 250 aile yaşıyor. Bu ailelerin 150’si seracılık yapıyor ve günde 50 ton domates üretiyoruz. Göç veren köyümüz, şu an göç alıyor. Her serada 5 kişi çalışıyor. İş gücü yetersiz olunca dışardan işçi kiralıyoruz’’ dedi. Çelik, ihracat yapmak için gerekli olan paketleme tesisi konusunda yetkililerden yardım istediklerini belirtti.
|
/ Banaz
10.09.2008
|
|
|
25 beyaz et üreticisine ‘rekabet’ soruşturması |
REKABET Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçılar Birliği ile 25 beyaz et üreticisi teşebbüs hakkında soruşturma açıldığını bildirdi.
Rekabet Kurulu’nun internet sitesinde yer alan açıklamada, “Rekabet Kurulu’nun 14 Ağustos 2008 tarihli toplantısında, piliç eti pazarında fiyat birlikteliği ile fiyatların yükseltilmesine ve arzın kısılmasına yönelik eylemler içinde bulunarak 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanunu’nun ihlâl edilip edilmediğinin tesbiti amacıyla soruşturma açıldı” denildi. Açıklamada Rekabet Kurulu tarafından alınan soruşturma kararlarının, hakkında soruşturma açılan teşebbüs ya da teşebbüs birliklerine tebliğ edilmesini takiben kamuoyunun bilgisine sunulacağı bildirildi.
|
10.09.2008
|
|
|
Orta Anadolu’da toprak reformu çalışması |
TARIM Reformu Bölge Müdürlüğüne bağlı Yozgat, Kayseri, Kırşehir, Sivas ve Nevşehir illerinde tarım alanlarının daha verimli kullanılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.
Toprak Reformu Bölge Müdür Vekili Ali Oflaz, bölge müdürlüğüne bağlı 5 ilde toplam 268 bin 150 dekar alanda çalıştıklarını belirterek, ‘’Beş ilde tarım arazisinin daha verimli kullanılmasına yönelik başlattığımız çalışmalarımız devam etmektedir’’ dedi. Tarım Reformunun, tarımın bünyesindeki temel aksaklıkları giderip, teknolojik gelişme ve iktisadi verimliliği dikkate alarak, çiftçi gelirlerinin yükseltilmesini amaçladığını vurgulayan Oflaz, toprak ve su kaynaklarının geliştirilmesi, sosyal refahın artırılmasına yönelik Orta Anadolu bölgesinde arazi toplulaştırması, arazi dağıtımı, hazine arazilerini kiralama, toprak sınıflarının tesbiti, arazi kullanım planlaması ve köy imar planlaması gibi çalışmalar yürüttüklerini ifade etti. Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde toplam 151 bin 150 dekar alanda çalışma yürüttüklerini anlatan Oflaz şunları söyledi: ‘’Kayseri’de toplam 112 bin 500 dekar alanda, Sivas’ta 45 bin dekarda arazi toplulaştırması uygulama çalışmalarımız devam etmektedir. Nevşehir’de ise arazi toplulaştırmasına yönelik etüt çalışmaları tamamlanarak, uygulama alanı ilân edilmesi beklenilmektedir. Kurumumuz önceki yıllarda, Yozgat’ta toplam 9 bin 652 dekar hazine arazisi 179 hak sahibine, Kayseri’de ise 8 bin 339 dekar hazine arazisini de 299 hak sahibine dağıtımını gerçekleştirerek, topraksız köylüleri toprak sahibi yaparak, çiftçilik yapmalarına imkân sağlamıştır. ‘’
|
/ Yozgat
10.09.2008
|
|
|
Geçici orman işçileri, sürekli kadro istiyor |
HAK-İŞ konfederasyonuna bağlı Öz Orman-İş Sendikası, yılda en fazla 6 ay çalıştırılan orman yangın işçilerinin, sürekli işçi kadrosuna alınması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a mektup gönderdi.
Sendikadan yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Başkanı Settar Aslan’ın gönderdiği mektupta, orman alanlarının yangına karşı korunmasının Orman Genel Müdürlüğünde yılda en fazla 5 ay 29 gün çalışan geçici işçilerin katkısıyla sağlandığı ifade edildi. Geçici yangın işçilerinin yılda en fazla 6 ay çalıştırılmasının zafiyet doğurduğu savunulan mektupta, ülkedeki ormancılık faaliyetlerinin yılın tamamına yayıldığı, yanan yerlerin dikime hazır hale getirilmesi, dikimi, bakımı ve yangınların önlenmesi için yol boylarındaki ağaçların yere yakın dallarının temizliğinin yapılması gibi ormancılık faaliyetlerinin yıl boyunca gerçekleştirildiği vurgulandı. Orman Genel Müdürlüğüne 15 yıla yakın süredir işçi alınmadığı belirtilen mektupta, “Orman yangın işçileriyle sınırlı kalmak kaydıyla, 5620 sayılı yasadaki ‘en fazla 6 ay çalıştırılır’ hükmü yeniden düzenlenmeli ve yangın işçileri sürekli işçi kadrosuna alınmalı’’ denildi.
|
10.09.2008
|
|
|
ATSO: Ermenistan ile ilişkiler geliştirilmeli |
ARDAHAN Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Başkanı Latif Tosunoğlu, ‘’Ermenistan’la ilişkiler daha da ileriye götürülmeli’’ dedi.
Tosunoğlu, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Dünya Kupası eleme grubu maçını izlemek üzere Ermenistan’ın başkenti Erivan’a gitmesinin önemli bir politik adım olduğunu belirterek, bu politik adımın devamının gelmesi gerektiğini söyledi. Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin gelişmesinin iki ülkenin de kazancının olacağını vurgulayan Tosunoğlu, şunları kaydetti: ‘’Ermenistan ile aramızdaki iyi ve dostane ilişkiler için ilk adım atılmış oldu. Bundan sonra her iki taraftan da bu adımların devamı gelmelidir. İlişkilerin gelişmesinden hem Türkiye hem de Ermenistan kazanacak. Ermenistan’a sınır olan Ardahan gibi iller de ilişkilerin gelişmesinden kazançlı çıkacaktır.’
|
10.09.2008
|
|
|
İlk otomotiv limanı hizmete hazır |
TÜRKİYE'NİN ihracat şampiyonu otomotiv sektörü, ihtisas limanına kavuştu. Kocaeli’nin Yeniköy beldesinde kurulan, Türkiye’de sektörün tamamına açık ilk ve tek otomotiv ihtisas limanı ‘’Autoport Limanı’’da yılda 440 bin aracın ihracat ve ithalatı gerçekleştirilebilecek.
Denizcilik sektöründe lider Arkas’ın öncülüğünde, Zeytinoğlu ve Mitsui ortaklığında inşa edilen, tamamı gümrük sahası olarak tescil edilmiş 160 bin metre kare alana, 328 metre boyunda iskeleye sahip liman, 36 milyon dolara mal oldu. Limana, RoRo gemileri de dahil aynı anda iki gemi yanaşabilecek. Liman araba üreticileri için büyük avantaj sağlayacak.
|
10.09.2008
|
|
|
Çin otomotiv devi Chery Sakarya’yı seçti |
TÜRKİYE'DE fabrika kurmak için yer arayan Çin’in otomotiv devi Chery, üretim üssü olarak Sakarya’yı seçti.
Mermerler Otomotiv Chery Genel Müdürü Oğuz Eken, fabrika için düşündükleri yerin Sakarya’nın Karasu İlçesi olduğunu söyledi. Eken, arazi temin çalışmalarının sürdüğünü muhtemelen 2009’da fabrikanın temelinin atılacağını kaydetti. Cery Sakarya Bayii Bül Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Bülbül’ü ziyaret eden Eken, Türkiye’de Chery fabrikası için üç yer belirlediklerini belirterek, “Bunların içinde Bursa’da vardı. Ancak Bursayı çeşitli sebeplerden dolayı eledik. Geriye Kırklareli ve Sakarya kalmıştı. Fabrika sahasının kurulacağı yerde deniz taşımacılığının önemli olması sebebiyle fabrikayı Karasu’ya kurma kararı aldık. Bu ayın sonunda temel atılması için 2009’da tarih belirleyeceğiz. Karasu’da liman olması bize bu bölgeye yöneltti. Ayrıca Sakarya kara, hava ve demiryolu taşımacılığının geçiş güzergahı üzerinde. Tercihimizde Sakarya bu sebeple ağır bastı” diye konuştu
|
10.09.2008
|
|
|
Hacı Sayid 40. yılını kutluyor |
BAKLAVA sektörüne işçi olarak başlayan Gaziantepli Burhan ve Mehmet Dinçerler kardeşlerin kurduğu Hacı Sayid 40. yılını kutluyor.
1968 yılında baklava sektöründe işçi olarak çalışma hayatına atılan Burhan ve Mehmet Dinçerler kardeşler, bu sektörün klâsik baklavacılık anlayışından sıyrılması gerektiği inanarak, 1983 yılında Şirinevler’de 20 metrekarelik bir dükkânda faaliyete başladı. Büyüme azmi ile mağaza sayısını 2002 yılına kadar 5’e ulaştıran Burhan ve Mehmet Dinçerler kardeşler, sektörde daha da ilerleyip, büyük bir marka olma adına “Hacı Sayid” ismini aldı. Bugün Türkiye’nin en yaygın markalarından olan Hacı Sayid, tamamını kendilerinin işlettiği mağazalarında baklavadan tatlı çeşitlerine, çikolatadan pasta çeşitlerine ve fast-fooddan dondurma çeşitlerine kadar uzanan geniş bir ürün yelpazesi ile klasik baklavacılık anlayışını modern bir kafeterya konseptine dönüştürdü. Hacı Sayid’in 2008 yılı itibari ile tamamı İstanbul sınırları içerisinde ve çoğunlukla Avrupa yakasında olmak üzere, toplam 30 şubesi ve yüzlerce çalışanı bulunuyor.
|
Yeni Asya
/ İstanbul
10.09.2008
|
|
|
Güneydoğu’da sosyal kalkınma atağı |
GAP Eylem Planı kapsamında başlatılan Sosyal Destek Programı (SODES) çerçevesinde hayata geçirilecek projelerle bölgenin sosyal kalkınması sağlanacak.
Devlet Planlama Teşkilâtı (DPT) tarafından, GAP kapsamındaki 9 ilde sosyal kalkınmanın gerçekleştirilmesi ve sosyal refahın arttırılması için yoksulluk, göç ve işsizlik, şehirleşme gibi sosyal sorunların giderilmesi için yerel dinamikleri harekete geçirmek için hazırladığı SODES’te proje başvuruları yapıldı. Gaziantep Valiliği toplam maliyeti 11 milyon 69 bin YTL olan 109 projeyi DPT’ye sundu. Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, bölgesel kalkınma projelerinin tamamlanması amacıyla 2008-2012 yılları arasında GAP Eylem Planının uygulanmasına başlandığını hatırlatarak, sosyal gelişmenin sağlanması bileşeni altında da SODES’in hazırlandığını söyledi. 9 ilde uygulanacak bu programın sorumluluğunun Valiliklere ait olduğunu ifade eden Kamçı, SODES için 2008 yılında 37 milyon YTL ödenek tahsis edildiğini, 2012 yılına kadar toplam ödeneğin 600 milyon YTL olduğunu belirtti. GAP Eylem Planının bölge için önemine işaret eden Süleyman Kamçı, sosyal kalkınmanın gerçekleşmesinin, bölgenin ekonomik kalkınmasına ivme katabileceğini vurguladı.
|
10.09.2008
|
|
|
|