|
|
|
Obama, resmen aday |
ABD'DE Demokrat Parti’nin başkan adayı Barack Obama, Demokrat Parti’nin başkan adaylığını kabul konuşmasında, ülkeyi yönetme ve başkomutanlık yapmaya muktedir olduğunu ve Demokrat Parti yönetiminde ABD’nin her türlü tehdide karşı güvenliğini sağlayacağını söyleyerek, rakip Cumhuriyetçi Parti’nin adayı John McCain’e meydan okudu.
Obama, Demokrat Parti’nin Denver’da düzenlenen ulusal kongresinin dördüncü gününde, partisinin başkan adaylığını kabulü çerçevesinde bir konuşma yaptı. Denver’daki Invesco Field futbol stadyumunda, 80 binden fazla kişiye konuşan ve söyledikleri canlı olarak New York’ta Times Square meydanında, California eyaletinde ve ülkenin seçilmiş belli eyaletlerindeki noktalarda yayınlanan Obama, kazanırsa ABD’nin ilk siyah başkanı olacak. Obama, partisinin başkan adaylığını alarak, bugüne kadar ABD’de bir büyük partiyi ABD başkanlık seçimine taşıyan ilk siyah aday olarak tarihe de geçti. Barack Obama’nın konuşmasını dinlemek üzere, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’un da aralarında bulunduğu, Washington’daki yabancı misyon temsilcilerinden oluşan bir grup da Denver’daydı. Cumhuriyetçi Parti’nin getirdiği her eleştiriye cevap amacıyla hazırlandığı görülen konuşma, inançlar, değerler, silâh kontrolü, eşcinsellere haklar verilmesi, kürtaj gibi konuları da içerdi. Barack Obama, enerji ve dış politikada ülkeyi hangi yöne götürmeyi planladığını da anlattı. Cumhuriyetçi Parti’nin, Paris Hilton ve Britney Spears gibi ünlü isimlerle kıyaslayarak alaya aldığı Obama, ‘’Bu seçim benimle ilgili değil. Bu sizin seçiminiz’’ diyerek Demokrat Partili seçmenlerine işaret etti. Yine Cumhuriyetçi Parti’nin öne sürdüğü en güçlü argümanlardan biri olan, ‘’Obama’nın yeterli deneyimi yok, ülkeye başkomutanlık edemez’’ eleştirisine karşılık Obama, McCain’e meydan okudu ve kendisinin liderliğinde ülkenin terörizme ve her türlü tehdide karşı güvenli olacağı sözü verdi. Irak savaşını ‘’sorumlu bir şekilde’’ bitirme sözü veren Obama, El Kaide ve Afganistan’da Taliban’a karşı savaşını da sona erdireceğini kaydetti. İran ile diplomasi yoluna gidilmesi çağrısını yineleyen Obama, ‘’Başkomutan olarak bu ülkeyi savunmakta hiç duraksamayacağım. Ancak askerlerimizi sadece gerekli olduğu zaman savaşa göndereceğim ve onlara savaşta ihtiyaç duydukları ekipmanı ve yurda döndükleri zaman hak ettikleri bakımı sağlayacağım’’ ifadelerini kullandı. Obama, Rusya’ya karşı da ‘’sert diplomasi’’ uygulayacağını söyledi. Obama, ‘’21’inci yüzyılın tehditlerine karşı yeni ortaklıklar inşa edeceğim. Terörizm, nükleer silâhların yayılması, fakirlik, soykırım, iklim değişikliği ve hastalıklara karşı’’ dedi.
|
/ Washington
30.08.2008
|
|
|
Rusya ABD’ye, Irak işgalini hatırlattı |
Rusya’nın Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıma kararının ardından ilk kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde ABD ve Rusya arasında gerginlik yaşandı. Tüm gün boyunca süren toplantılarda Rusya, Konsey üyelerinin çoğunluğu tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu.
RUSYA'NIN Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıma kararının ardından ilk kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde ABD ve Rusya arasında gerginlik yaşandı. Konsey Gürcistan’ın talebi doğrultusunda Gürcistan’daki durumu ve Rusya’nın tanıma kararını değerlendirmek üzere acil bir toplantı yaptı. Bütün gün boyunca süren toplantılarda Rusya, Konsey üyelerinin çoğunluğu tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Konsey toplantılarında Rusya’ya genellikle yakın duran Çin’in daimî temsilcisi hiç söz almadı. Somut olarak hiçbir bildiri ya da kararın kabul edilmediği toplantıda, Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin ile ABD’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Alejandro Wolff arasında karşılıklı suçlamalar oldu. Wolff toplantıda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Gürcistan’ın topraklarına girmesinin ve güç kullanmasının BM Ana Sözleşmesine aykırı olduğunu belirterek Rusya’nın Gürcistan’ın Güney Osetya bölgesinde yaşayan Rus vatandaşlarını koruma bahanesinin gerçek olmadığını söyledi. Rus Büyükelçi Çurkin ise Wolff’un söylediklerinin ‘’ikiyüzlülük’’ olduğunu belirterek ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin 2003 yılında Irak’a kitle imha silâhlarının bulunduğu gerekçesiyle girdiklerini hatırlattı. Çurkin şöyle konuştu: ’’ABD’nin değerli temsilcisine kitle imha silâhlarını sormak istiyorum, Irak’ta onları buldunuz mu yoksa hâlâ arıyor musunuz?’’ Wolff ise bunun üzerine söz alarak bu benzetmenin son derece yanlış olduğunu söyledi. Wolff ‘’ben psikolog değilim ve Büyükelçi Çurkin’in bu çağrışımı nasıl yaptığını da bilmiyorum. Irak’la ilgili ne bir toprak hırsı ne de Irak’ı parçalama sözkonusu’’ dedi. Konsey’in toplantısında Çurkin ve Wolff arasında bu derece bir atışma ilk kez oldu. Bu arada Konsey, Güney Osetya ve Abhazya’dan temsilcilerin Konsey’de konuşma yapma taleplerini de kabul etmedi. Sadece Güney Afrika Büyükelçisi Dumisani Kumalo Moskova’ya giderek ABD elçiliğinden vize talebinde bulunan Güney Osetya ve Abhaz temsilcilerin Konsey’e hitap etme isteklerine destek verdi.
|
/ New York
30.08.2008
|
|
|
Rusların niyeti ne? |
ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, “Gürcistan’ı işgal eden Ruslar’ın gelecekteki niyetlerini merak ettiğini” söyledi.
Mullen, “Bu ülkeyi işgal ederken Ruslar’ın hedeflerinin ne olduğunu anlamak için olduğu kadar, gelecekteki niyetlerinin ne olduğunu anlamak için de çok uğraştım ki bu bana pek de açık gelmiyor” dedi.
|
30.08.2008
|
|
|
KOSOVA GÜCÜNÜ İTALYA DEVRALDI |
KOSOVA Barış Gücü (KFOR) Komutanı Fransız General Xavier Bout de Marnhac, görevini İtalyan General Giuseppe Emilio Gay’a devretti.
Devir teslim töreninde konuşan General de Marnhac, Kosova’da bütün insanların barış ve güven içinde yaşaması için 1999 yılından bu yana 159 askerini kaybeden barış gücünün en üst düzeyde profesyonellik anlayışıyla görevine devam edeceğini belirtti. Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, Fransız generalin Kosova barışına katkısını, “Altın Askeri Madalya” vererek takdir etti. Seydiu, Marnhac’ın görevini başarıyla yerine getirerek, ülke barışına katkıda bulunduğunu belirtti ve yeni KFOR komutanı General Gay’a görevinde başarı diledi. Törene katılan Fransa Savunma Bakanı Herve Morin de görevini başarıyla tamamlayan Fransız generale bir madalya takdim etti. Kosova’da 1999 Haziranından bu yana barış ve güvenliği sağlayan NATO komutasındaki KFOR’da 34 ülkeden yaklaşık 17 bin asker görev yapıyor.
|
/ Priştine
30.08.2008
|
|
|
Avrupa İslâmiyeti tanımalı |
Almanya’nın Köln şehrinde bulunan Konrad Adenauer adlı kışlada, ‘’Müslümanların Avrupa’ya entegrasyonu insan haklarını ihlal eden bir asimilasyon mu?’’ konulu bir konferans veren eski istihbaratçı, Almanya’da kültürler çatışmasının engellenmesi gerektiğini belirtti.
Frisch, ‘’Biz Müslümanları kabul etmeli ve İslamiyet’i tanımalıyız. Müslüman geleneklerini tanımalı ve kabul etmeliyiz. Müslümanlar da bizim gibi kendi ibadethanelerini inşa edebilmeli. Camilerin inşa edilmesi entegrasyona katkı yapar’’ dedi.
Yapılan araştırmalara göre Almanya’da yaklaşık 600 bin Müslüman’ın aşırı görüşlü olduğunu kaydeden Frisch, Müslümanlar arasında İslâmiyet’in dünyaya hakim olmasını isteyen bir grubun ortaya çıktığını, ancak bu grubun içinde bile şiddete baş vurmak isteyenlerle istemeyenlerin bulunduğunu söyledi. Frisch, şiddet yanlılarının New York, Madrid ve Londra’daki terör saldırılarıyla kendilerini gösterdiklerini belirterek, ‘’Avrupa’da bu teröristlere karşı tedbirler alınıyor. Bu tedbirler çok tartışmalıdır. Bazı Müslümanlar bu önlemlerden ötürü ayırımcılığa uğradığını düşünüyor’’ diye konuştu.
Şiddete başvurmadan İslamiyet’in dünyaya hakim olmasını savunanların da bulunduğunu kaydeden Frisch, ‘’Bunların sayıları (Almanya’da) 150 ila 200 bin arasında. Çoğunluğu Türklerin kurduğu İslâmî derneklerde toplanıyor. Amaçları şiddet kullanmadan İslâmiyet’in dünyaya hakim olmasını sağlamak. Bunlar özellikle dil yetersizliği, işsizlik gibi sorunları olan, paralel toplumlarda yaşayan Müslümanlar arasında yandaş buluyor’’ dedi.
‘’Müslümanlara arkadaşça yaklaşılmasını, onların kazanılmasını’’ isteyen Frisch, ‘’Bu konuda belediye, parti ve kişilere büyük görevler düşüyor. Ayrıca Müslüman çocuklara Almanya’da yetişen öğretmenler tarafından din dersi verilmeli. İslâm ile diyalog sürmeli, hatta daha yoğun olmalı. Daha fazla ne yapabiliriz diye düşünmeliyiz. Almanya’da bir kültürler savaşını engellemeliyiz’’ dedi.
Müslümanların entegrasyonunun kesinlikle asimilasyon şeklinde olmaması gerektiğini kaydeden Frisch, ‘’Müslüman çocukları Almanlaştırmaya ya da Hristiyanlaştırmaya çalışan bir eğitim olamaz’’ diye konuştu.
Frisch, Müslümanlara da tavsiyelerde bulunarak, ‘’Almanya’da yaşamak isteyenler de buradaki kuralları kabul etmeli, kurallara uymalı. Entegrasyon için yardım tekliflerini değerlendirin’’ dedi.
Konferansı bazı Alman istihbarat yetkilileri ve subaylarla Türk üniversite öğrencileri de izledi.
|
30.08.2008
|
|
|
ABD’nin, İran’a saldırı planladığı iddia edildi |
HOLLANDA İç Güvenlik ve İstihbarat Örgütü (AIVD), ABD’nin birkaç hafta içinde insansız uçakla İran’daki nükleer hedeflere saldırmayı planladığını iddia etti.
Hollanda’nın önde gelen gazetelerinden De Telegraaf’ın, AIVD’ye dayandırarak manşetten verdiği habere göre, İran’daki nükleer endüstriye sızmayı başaran bir Hollanda ajanı, birkaç gün önce ülkesine ABD’nin muhtemel saldırısı sebebiyle geri döndü. Haberde, ajanın, ABD’nin gelecek birkaç hafta içinde İran’daki nükleer hedeflere insansız uçakla saldırmayı planladığı bilgisiyle döndüğü belirtildi. Habere göre, ABD’nin saldırısı doğrudan İran’ın nükleer enerji faaliyetlerini yürüttüğü yerlerle askerî tesislerini hedef alacak.
|
/ Amsterdam
30.08.2008
|
|
|
“Rusya’nın amacı, Osetya ve Abhazya’yı almak” |
GÜRCİSTAN Güvenlik Sekreteri Aleksandır Lomaya, ‘’Rusya’nın temel amacının Güney Osetya ve Abhazya’yı kendi bünyesine katmak olduğunu’’ söyledi.
Lomaya, yaptığı açıklamada, Rusya’nın bölgedeki ‘’işgalci’’ tutumunu değiştirmesi için bu ülkeyle diplomatik ilişkilerin kesilmesi kararını aldıklarını belirterek, ‘’Topraklarınızın yüzde 30’unu işgal eden bu ülkeyle neyi konuşabilirsiniz’’ dedi. Rusya’nın, Fransa’nın arabuluculuğunda imzalanan 6 maddelik ateşkes anlaşmasına tam olarak uymasını, Abhazya ve Güney Osetya’daki askerî varlığına son vermesini isteyen Lomaya, ‘’Rusya bu şartlara uymadığı takdirde, ilişkilerimizi normalleştirmenin bir anlamı yok’’ ifadesini kullandı. Türkiye’nin bölgeye insanî yardım ulaştıran ilk ülke olduğunu söyleyen Lomaya, Türk hükümetine gösterdiği bu duyarlılık ve kriz süresince tutumundan dolayı minnettar olduklarını ifade etti. Lomaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘’Kafkasya’da İstikrar ve İşbirliği Platformu’’ kurulması düşüncesini desteklemeye devam ettiklerini, ancak bölgede şartların değiştiğini, dolayısıyla öngörülen mekanizmanın da yenilenmesi gerektiğini kaydetti.
|
/ Tiflis
30.08.2008
|
|
|
Fransa: Rusya’ya herhangi bir yaptırım planı yok |
AB dönem başkanı Fransa, Rusya’ya karşı herhangi bir yaptırım planı olmadığını açıkladı.
Adının açıklanmasını istemeyen bir Fransız diplomat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan’da yaşanan krizle ilgili olarak Pazartesi günü düzenlenecek AB zirvesinde Rusya’ya karşı yaptırım kararı alınmayacağını söyledi. Diplomat, “Şu aşamada, Avrupa Konseyi tarafından karar verilecek herhangi bir yaptırım beklemiyoruz. Rusya’ya karşı yaptırımları geçirmenin zamanı kuşkusuz gelmedi” diye konuştu. Fransız diplomat, Rusya ile AB arasındaki ilişkilerin, Fransa’nın arabuluculuğunda sağlanan ateşkes anlaşmasına uyulmadığı sürece “gözlem altında” olacağını sözlerine ekledi. AB dönem başkanı Fransa’nın Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, Avrupa Birliğinin Rusya’ya karşı yaptırım düşündüğünü bildirmiş, bunun üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, AB içinde Rusya’ya yaptırım uygulamaya yönelik tartışmaların, “Batının zihin karışıklığının ve hastalıklı hayal gücünün ürünü” olduğunu söylemişti.
|
/ Paris
30.08.2008
|
|
|
İran ve Nijerya nükleer paylaşımda anlaştı |
İRAN ve Nijerya arasında nükleer teknolojinin barışçı amaçlar için paylaşımı konusunda anlaşma imzalandığı bildirildi.
Nijerya’da temaslarda bulunan İran heyetinin başkanı ve Ticaret Bakanı Yardımcısı Muhammed Ali Zeygami, ülkesinin nükleer alandaki teknolojik bilgisini Nijerya ile paylaşma hakkı bulunduğunu söyledi. Nijerya Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Tijanni Kaura ise anlaşmanın sadece elektrik üretimi ile ilgili olduğunu ve Nijerya’nın nükleer silah teknolojisine sahip olma girişimi olarak anlaşılmaması gerektiğini belirtti. Kaura, “Nijerya İran’la asla silahlarla ilgili bir anlaşma yapmamaktadır” dedi. Anlaşmanın ayrıntıları açıklanmadı. Nükleer programı nedeniyle ABD ve AB ülkeleri tarafından gizlice nükleer silah üretmeye çalışmakla suçlanan İran, bu suçlamaları reddediyor.
|
/ Tahran
30.08.2008
|
|
|
Tayland’da grev yaygınlaşıyor |
TAYLAND'DA hava yolu şirketi Thai Ariways’ın bağlı bulunduğu sendikanın başkanı, Salı gününden beri başşehir Bangkok’taki hükümet binasını işgal eden protestoculara destek olmak amacıyla grev çağrısında bulundu.
Jaemsri Sukchotsri, çağrısında, ‘’15 bin çalışanımızı doktor raporu almadan hakları olan iki günlük idarî izinlerini almaya çağırıyoruz, çünkü bu sabah hükümet insanlara saldırdı’’ ifadesini kullandı. Sabah saatlerinde polisle göstericiler arasında çatışmalar çıktığı haberleri üzerine, Jaemsri, ‘’Hükümet insanların haklarına saldırıda bulundu ve güç kullanmama yönünde verdiği sözü tutmadı’’ dedi. Öte yandan Tayland’da yetkililer, hükümet karşıtı göstericilerin pistleri işgal etmesi üzerine Puket’teki havaalanını kapatmak zorunda kaldı.
|
/ Bangkok
30.08.2008
|
|
|
Gürcistan hükümetinde çatlak |
GÜRCİSTAN'DA Rusya ile çatışmaların ardından hükümete destek amacıyla oluşturulan birlikte çatlaklar oluştuğu belirtildi.
İngiltere’de yayımlanan Daily Telegraph gazetesi, “(Gürcistan Cumhurbaşkanı) Mihail Saakaşvili Gürcistan’da yeni tehditle karşı karşıya” başlığıyla verdiği yorum haberde, Rusya ile çatışmaların ardından birlik mesajları veren muhalefetin sesini yükseltmeye başladığını ve Saakaşvili yönetimini gelinen durumda pay sahibi olmakla suçladığını yazdı. Muhalif Birlik lideri Eka Beselia, Saakaşvili’yi, ülkeyi savaşa sürüklemekle suçladı ve “Olanlardan sadece Rusya değil, Saakaşvili de sorumludur” diyerek, Moskova yönetiminin muhatap olarak kabul etmediği ve değişmesini istediği Saakaşvili yönetiminin çevresinde oluşan birlikte ilk çatlağın oluşmaya başladığı izlenimini verdi.
|
/ Tiflis
30.08.2008
|
|
|
|