Merkezi New York’ta bulunan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün raporunda, Gori şehri ve Ruisi köyüne bir Rus uçağından misket bombaları atıldığını ve 11 sivilin öldüğü, onlarcasının yaralandığı bildirildi.
Örgüt, Rusya’ya, 100’den fazla ülkenin yasaklamayı kabul ettiği bu bombaları kullanmaması çağrısında da bulundu. Rusya Savunma Bakanlığından adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili ise ITAR-Tass ajansında yayımlanan açıklamasında, bu iddiayı reddederek, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün, yanlı görgü tanıklarının verdiği bilgiden yararlandığını savundu. Salkım bombası olarak da adlandırılan misket bombası, “bomba içinde bomba” olarak biliniyor. Hedefe atıldığında ana bomba infilak edince içindeki misket büyüklüğündeki minik bombacıklar dağılarak çevreye saçılıyor ve arka arkaya patlıyor.
RİCE TİFLİS’TE
Bu arada ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Güney Osetya’daki çatışmalar sebebiyle temaslarda bulunmak üzere Gürcistan’ın başşehri Tiflis’e geldi. Rice, kendisi ile Tiflis’e gelen gazetecilere yaptığı açıklamada, Gürcistan’ın Rusya ile imzalanmasını istediği ateşkesin Moskova’ya verilen tavizlere rağmen Gürcistan’ın çıkarlarını koruduğunu belirtti. Şu anki amacın Rus askerlerinin Gürcistan’dan çıkarılması olduğunu, daha zorlu konuların daha sonra ele alınabileceğini belirten Rice, ABD’nin Gürcistan’ın onaylamadığı ve çıkarları için en iyisi olmayan bir şeyi asla istemeyeceğini ifade etti.
Öte yandan Gürcistan patriği 2. İlia’nın ayrılıkçı Güney Osetya sınırındaki Gori şehrine gittiği bildirildi. Patrik 2. İlia’nın Gori şehrinde incelemelerde bulunacağı ve çatışmalardan zarar gören insanlarla görüşeceği belirtildi.
|