MADEM apar topar çekilecektin neden 13 yıldan beri donmuş olan Güney Osetya meselesinde provokasyona geldin ey Saakaşvili?
Ülken bugün ya da yarın değil ama bir gün, bir biçimde NATO üyesi olacaktı, Bükreş’teki zirvede söz verdiler. Avrupa Birliği ile üyelik hayalleri kuruyordun neden dostunu düşmanını, herkesi denemeye kalktın?
Neden, Acarya’dan sonra Abhazya ve Güney Osetya’yı da alacağım diye tarihe bugün damga vurmaya heves ettin?
Birileri seni arkadan mı itti?
Saddam’a Kuveyt için yeşil ışık yakanlar sana da, “Olimpiyatlar tam zamanıdır” mı dedi?
* * *
GÜRCİSTAN Devlet Başkanı Saakaşvili’nin, son zamanlarda Moskova’nın faaliyetlerini arttırdığı Güney Osetya’ya askeri operasyon kararını kendi başına almayacağını söyleyenler uluslararası kulislerde gittikçe artıyor.
Özellikle Washington ziyaretinde ABD Başkanı Bush ile Oval Ofis’te yaptığı görüşme, ardından ABD Dışişleri Bakanı Rice’ın Tiflis’i ziyaretinin bu kararda etkisi olduğu ileri sürülüyor.
Belki “hadi git” denmedi açıkça ama Saakaşvili’ye cesaret veren bir desteğin varlığı kesin. Gürcü liderin, tek başına Rusya’ya meydan okumasının ne kadar zor olduğunu bölgeyi yakından izleyenler bilir.
Önceki gün “henüz emir almadık” diyen Karadeniz’deki Rus filosu, sabaha karşı Gürcistan kıyılarını abluka altına almıştı bile.
Putin’in Kosova’nın bağımsızlığına verdiği tepkiyi bilenler, Gürcistan ve Ukrayna’nın NATO üyeliğini engellemek için giriştiği diplomatik mücadeleyi izleyenler, Çeçenistan sorununu nasıl çözdüğünü anımsayanlar, Ermenistan’daki Moskova’yı farkedenler Rusya’nın Kafkasya projesine karşı çıkmanın bedelsiz olamayacağını bilebilirdi. Biz bilirdik de Saakaşvili bilmez miydi?
Bilirdi ama bizimle onun arasındaki fark, o müttefiklerine fazla güveniyordu.
* * *
RUS uçakları Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra ilk kez bağımsız bir ülkeye hava operasyonu düzenlerken arkadaşlar yardımına koşmadı Saakaşvili’nin.
Ne Washington’dan gelen açıklama onun beklediği idi, ne de Avrupa Birliği’nden. Birleşmiş Milletler’den bir kınama bile çıkamadı.
Dün komplo teorileri yine uçuştu kulislerde. Kimi yorumcular, ABD’nin İran’a yaptırım vaadi karşılığında Rusya’ya Güney Osetya tavizi verdiğini ileri sürdüler.
Kimileri de Saakaşvili’yi iterek Rusya’nın kapana düşürülmek istendiğini iddia etti.
Bu gerilim, Gürcistan’ın NATO üyeliğini garanti edecek bir çatlak yaratacaktı Rusya ile NATO üyesi ülkeler kamuoylarında.
Zaman yorumları netleştirecek.
Ama enerji kaynakları ve yollarının çeşitlendirilmesini, enerji ve dış politikalarının ağırlık noktası haline getirmiş olan Washington’un, Hazar petrolünün batı pazarlarına ulaşım yollarının en önemli noktalarından biri olan Gürcistan’ın güvenliğini hafife alması mümkün değil.
O yüzden de bu savaş, Kafkasya’da alışageldiğimiz çatışmalara benzemiyor.
Tsinvali, Gori ya da Poti de yine olan halka oluyor, hayat savaşa yenik düşüyor.
Hürriyet, 11 Ağustos 2008
|