"Gerçekten" haber verir 11 Ağustos 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

BTC’den yangına kadar 436 milyon varil petrol aktı

Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan ve ilk tanker yüklemesinin Haziran 2006’da yapıldığı Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı’nın, Adana’nın Ceyhan ilçesindeki Haydar Aliyev Deniz Terminali’nden, yangının çıktığı 5 Ağustos tarihine kadar sevk edilen ham petrol miktarının 436 milyon 403 bin varil olduğu belirtildi.

BTC Ham Petrol Boru Hattının Türkiye kısmının işletmecisi BOTAŞ Uluslararası Şirketi (BIL) yetkililerinden alınan bilgilere göre, Hazar petrollerini Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşıyan ve 2 Haziran 2006 tarihinde sevkıyata başlanan boru hattında başarıyla sürdürülen faaliyetler, hattın Refahiye (Erzincan) bölümünde 5 Ağustos gecesi çıkan yangın sebebiyle durduruldu. Boru hattından son nokta olan Ceyhan’daki Haydar Aliyev Deniz Terminaline yangının çıktığı 5 Ağustos 2008 tarihine kadar 436 milyon 403 bin varil ham petrol geldiği ve bunların 552 tankerle sevkıyatlarının yapıldığı belirtildi.

BTC yetkilileri, 436 milyon 403 bin varil Azeri petrolünün Türkiye sınırları içerisinde, 4 pompa istasyonu, 2 basınç düşürme istasyonu ve 52 blok vanayı geçerek 1076 kilometre yol kat ettikten sonra güvenli bir şekilde dünya pazarlarına sevk edildiğini söylediler. Bu arada, yangının çıkmasının ardından Haydar Aliyev Deniz Terminalinde kurulan ‘’Kriz Yönetim Merkezi’’ yetkilileri, 10 metre çapında bir alanda yangının devam ettiğini belirterek, kontrol altına alınan yangının boru hattının içindeki petrol bitene kadar devam edeceğini, yangın söndükten sonra hattı yeniden açabilmek için tamirat çalışmalarına başlanacağını bildirdiler. BTC’de 5 Ağustos tarihine kadar 4 milyon 956 adam-saat kazasız çalışma gerçekleştirildiği, işçi sağlığı ve iş güvenliği kurallarına uygun olarak, en üstün kalite standartlarında bu başarının yapıldığı ifade edildi.

BTC HATTI

YaklaşIk 3,4 milyar dolar değerinde bir yatırım olan BTC Projesi ile Azerbaycan’da üretilen ham petrol, boru hattı ile Gürcistan üzerinden Ceyhan’daki deniz terminaline, buradan da tankerlerle dünya pazarlarına ulaştırılıyor. 1076 kilometresi Türkiye’de olmak üzere, toplam 1776 kilometre uzunluğundaki BTC’nin, günlük bir milyon varil ve yılda 50 milyon ton petrolü dünya pazarlarına ulaştırma kapasitesi bulunuyor. 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlhan Aliyev, Gürcistan Devlet Başkanı Mihail Saakaşvili katılımıyla resmî açılışı 13 Temmuz 2006’da yapılan hattan, ilk yükleme ise 2 Haziran 2006 tarihinde British Hawthorn adlı gemiye yapılmıştı.

11.08.2008


 

Özelleştirmede 5.8 milyar dolara ulaşıldı

Kritik seviyelere ulaşan cari açık için de büyük önem taşıyan özelleştirme gelirlerinde, yılbaşından bugüne 5,8 milyar dolara ulaşıldı. İhalesi tamamlanmış, henüz devir işlemi yapılmamış özelleştirme işlemlerinden de 4,1 milyar dolar gelir elde edilecek.

Alınan bilgiye göre, özelleştirme işlemlerinde yılbaşından bu yana yapılan satış ve devir işlemlerinde blok satış yöntemiyle gerçekleştirilen Petkim Petrokimya Holding A.Ş’nin özelleştirme işleminden, 2 milyar 40 milyon dolar elde edildi. Tesis ve varlık satış veya devrinden toplam 1 milyar 740 milyon dolar gelir tahsil edilirken, bu grupta yer alan Tekel ve Sigara Sanayii İşletmeleri ve Ticareti A.Ş’nin özelleştirme işleminden 1 milyar 720 milyon dolar gelir sağlandı. Türk Telekomünikasyon’un halka arzından 1 milyar 928 milyon dolar, söz konusu dönemde bedelli devir işlemlerinden de 85,2 milyon dolar gelir elde edildi. Böylece yılbaşından bugüne kadar, satış/devir işlemi tamamlanan uygulamaların toplam bedeli, 5 milyar 793 milyon 551 bin 738 dolar oldu. İhalesi tamamlanmış onay ve sözleşme imza aşamasındaki kuruluşlar arasında TCDD’ye ait İzmir Limanı, Derince Limanı, Bandırma Limanı, Samsun Limanı, Sakarya, Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş bulunuyor.

/ ANKARA

11.08.2008


 

İhaleyi şikâyet, sektör haline geldi

Kamu İhale Kurumu Başkanı Hasan Gül, ihaleler için en fazla şikâyet başvurusunun Türkiye’de görüldüğünü belirterek, yılın ilk yarısında 60 bin 910 ihale için 2 bin 882 şikâyet başvurusu yapıldığını bildirdi.

KİK Başkanı Gül, Kurumun Konya yolu üzerindeki yeni binasında, Ekonomi Muhabirleri Derneği üyeleri ile bir araya geldi. Gül, görüşmede yılın ilk yarısına ilişkin kamu alımı istatistiklerini açıkladı, girdi maliyetlerindeki artış sebebiyle yapım işlerine ödenecek ‘’fiyat farkı kararnamesi’’ çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Gül’ün açıkladığı istatistik sonuçlarına göre, 1 Ocak-30 Haziran 2008 döneminde, kamu kurumları toplam 79 bin 96 ihaleye çıktı, 67 bin 913’ünün ihale süreci tamamlandı. Kuruma, 45 bin 158 adet ihaleye ilişkin bilgi ulaştırıldı. Bu dönemde, en fazla ihaleyi, 7 bin 344 ile yine Sağlık Bakanlığı yaptı. Millî Savunma Bakanlığı 3 bin 667 ihale ile ikinci, Millî Eğitim Bakanlığı 2 bin 581 ihale ile üçüncü sırada yer aldı. KİT’lere bakıldığındaysa Toplu Konut İdaresi Başkanlığı 117 ihaleye karşılık 1,5 milyar YTL ile ilk sıraya yerleşti. Devlet Malzeme Ofisi 777 milyon YTL ile ikinci, TEDAŞ 637 YTL ile üçüncü oldu. İhaleler için Kuruma yapılan şikâyet başvuru sayısı da geçen seneye oranla yüzde 22 artarak 2 bin 882’ye yükseldi. Kurul bu dönemde, 813 ihaleye ilişkin şikâyet başvurusunu reddetti. 173 ihale için ise daha önce bu yönde karar alınması ya da idarenin ihaleyi iptal etmesi sebebiyle karara yer olmadığı sonucuna vardı. Gazetecilerin, şikâyetlerin artış gerekçesine ilişkin sorularını cevaplayan KİK Başkanı Gül, bir kişinin 6 aylık dönem içinde 103 ihale için şikâyet başvurusunda bulunduğuna dikkati çekti. Mevcut şikâyet mekanizmasının suiistimale açık olduğunu kaydeden Gül, Meclis’teki tasarı ile şikâyet başvuru ücretlerini arttırmayı ve süre sınırlaması getirmeyi planladıklarını söyledi. Bir kişinin ortalama 100 YTL doküman ve 301 YTL başvuru ücreti ödeyerek, şikâyet hakkı kazandığını belirten Gül, şöyle konuştu: ‘’Bize gelen bilgilere göre şikâyet etme hakkı, bir takım pazarlıklara konu ediliyor. Şikâyeti meslek edinen kişiler, ihaleyi kazanan kişilere gidiyor (Bana şu kadar para vermezsen, ihaleyi şikâyet edip iptal ettireceğim) diyor. Bu kişiler ihale dokümanını çok iyi inceliyorlar ve prosedür eksikliklerini çok iyi biliyorlar. Bu yüzden şikâyet ettiklerinde de çoğu zaman ihale iptal edilebiliyor.’’

/ ANKARA

11.08.2008


 

Sanayiciye Bor’la enerji dopingi

Bor ve nanoteknoloji kullanarak geliştirdiği ürünlerini dünya pazarına sunan NNT Nanoteknoloji Bor Firması, ‘’BOR POWER’’ markalı dünyanın ilk nanoyağlayıcılarını otomotiv sektöründen sonra sanayicilerin de kullanımına sundu.

BOR POWER GBX teknolojisi, sanayide makine ve büyük fabrikalarda kullanılan elektrik enerjisinde yüzde 20 tasarruf sağlıyor. NNT Nanoteknoloji Bor Ürünleri AŞ Genel Müdürü Mehmet Can Arvas, kapalı devre motorlar için 5-20 yıl kullanılabilen, kilometrelerce gidebilen, sınırsız yağlama sağlayan Borpower ürünlerinin tüm dünyada büyük ilgi uyandırdığını belirtti. Arvas, BOR POWER GBX markalı nanoyağlayıcıların otomotiv sektöründen sonra sanayicilerin de kullanımına sunulduğunu bildirdi. Yükselen enerji fiyatlarının sanayicileri zor durumda bırakmaya başladığını vurgulayan Arvas, ancak bor madeninden nanoteknoloji ile geliştirilen BOR POWER GBX teknolojisinin sanayide kullanılan makine ve büyük fabrikalarda yüzde 20 enerji tasarrufu sağladığını ve sanayicilere rahat nefes aldırma imkânı verdiğini söyledi. Arvas, ‘’Ayrıca yılda 500 bin ton kullanılan sanayi yağlarının ömrünü 2 katına çıkararak hem Türk ekonomisine hem çevreye hem de sanayiciye katkı sağlıyor’’ diye konuştu.

/ ANKARA

11.08.2008


 

İkinci elde, yaprak kımıldamıyor

Adana Oto Galericileri Derneği Başkanı Ahmet Yüksel, yaklaşık 39 yıldır otomobil galericiliği yaptığını, ancak bu sezon ki gibi ikinci el piyasasında durgunluk görmediğini söyledi.

Yüksel, yaşanan durgunluk sebebiyle fiyatların geçen yıla göre oldukça düşük olmasına karşın satış olmaması sebebiyle galericilerin yaz aylarında da umduklarını bulamadığını belirtti. Piyasanın durma noktasına geldiğini anlatan Yüksel, ‘’İkinci el sektörü de zor bir dönemden geçiyor. 3 bine yakın aracın geldiği Adana’daki oto pazarında da satışlar bir hayli düşük’’ dedi.

/ ADANA

11.08.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır