Gürcistan birlikleri Rus askerleriyle çatışmaya girdikleri Güney Osetya’dan çekildi. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü Şota Utiaşvili, birliklerin Güney Osetya’dan “tamamen çekildiğini” söyledi. Bu arada, Gürcistan hükümeti, Rusya’nın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı. Açıklamada, son saatlerde 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya’ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya’ya geldiği kaydedildi.
Gürcü Rustavi 2 televizyonu, Güney Osetya’nın başşehri Tshinvali’ye Roki tünelinden çok sayıda Rus tankı, ağır teçhizat ve binlerce askerin girmekte olduğunu duyurdu. Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü de Rus ordusunun Tshinvali’d6e denetimi ele geçirdiğini açıkladı. Bu arada, Rus donanmasına ait savaş gemilerinin Gürcistan’ın Karadeniz kıyılarını ablukaya aldığı bildirildi.
Rus donanmasından bir kaynak, Rusya’nın İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, gemilere, Gürcistan’a “silâh ve askerî donanım girmesini engelleme emri” verildiğini söyledi. Rusya, Batı ülkeleri ve Ukrayna’yı, Gürcistan’a silâh sağlamakla suçluyor. Bu arada, Rusya askerî yetkilileri, Gürcistan askerlerinin Güney Osetya’dan tamamen çekildiği haberlerini yalanladı. Güney Osetya’daki Rus barış gücü birliklerinin komutan yardımcısı Vladimir İvanov, İnterfaks ajansına yaptığı açıklamada, “Barış gücü karakolları, Gürcü askerleri ile topçu ve zırhlı birlikleri varlığını tesbit etti. Gürcistan Güney Osetya’dan askerlerini çekmedi” dedi.
Gürcistan İçişleri Bakanlığı sözcüsü, askerlerinin Güney Osetya’dan “tamamen çekildiğini” açıklamıştı. Gürcistan’ın Yeniden Bütünleşme Bakanı Temur Yakobaşvili ise Gürcü askerlerinin Güney Osetya’nın başşehri Tshinvali’yi terk ettiklerini söylemişti. Öte yandan, Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili, Güney Osetya sınırındaki Ergneti Köyünü ziyaret etti. Reuters muhabiri, Saakaşvili’nin ayrılıkçı bölgenin başşehri Tshinvali’nin birkaç kilometre güneyindeki köye yaptığı ziyaret sırasında köylülerle sohbet ettiğini bildirdi. Bu arada, Gürcistan hükümeti, Rusya’nın çatışma bölgesine 10 bin asker daha gönderdiğini açıkladı. Açıklamada, son saatlerde 6 bin askerin Roki tünelinden Güney Osetya’ya girdiği, 4 bin askerin de Abhazya’ya geldiği kaydedildi. Gürcistan’daki çatışmayı ele almak üzere üçüncü kez toplanan BM Güvenlik Konseyi’nden sonuç alınamazken, Rusya’nın BM Daimî Temsilcisi Büyükelçi Vitali Çurkin, Gürcistan’ın ateşkes isteğini reddettiklerini açıkladı. Çurkin, ‘’ateşkes çözüm olmaz. Çatışmalar sürüyor. Gürcü güçler, Güney Osetya topraklarında kalmaya devam ediyor. Bütün bu eylemler ve işaretler, ateşkese yönelik şeyler değildir’’ dedi.
Diplomatik kaynaklara göre ABD ve bir çok konsey üyesi ülke de Rusya’ya toplantıda ateşkesi kabul etmesi yönünde baskı yapmasına karşın Rusya bunu reddetti. Toplantıdaki anlaşmazlıklar sebebiyle basın için ortak bir açıklama metni bile hazırlanamadı. Rusya’nın birliklerini Güney Osetya’dan çekmeyi reddetmesi sebebiyle ‘’ateşkes çağrısı’’ içeren bir açıklama metni hazırlanamadı. Rusya temsilcisi büyükelçi Çurkin toplantıda, çatışmaların yayıldığını, bunu Gürcülerin başlattığını, binlerce kişinin ölmesi üzerine Rus birlikleri ve tanklarının müdahale ettiğini kaydederek, ‘’Gürcistan güçleri Güney Osetya’dan çekilmeli. Sonra da, Güney Osetyalılara karşı güç kullanılmayacağına dair bir anlaşmanın imzalanması gerektiğini kabul etmeli’’ dedi.
Çurkin gazetecilere de, Güney Osetya’ya müdahalelerini, NATO’nun 1999’da Kosova’ya yaptığı müdahaleye benzetti ve ülkesinin Güney Osetya’da ‘’soykırımı ve etnik temizliği engellemeye çalıştığını’’ söyledi.
|