İSTANBUL Ticaret Odası (İTO) tarafından genel kitle, hükümlüler ve sokak çocukları ile yaptırılan ‘’İstanbul’da şiddet ve şiddetin sosyolojik arka planı’’ adlı araştırmadan derlenen bilgiye göre, İstanbul’da sokakta yaşayan çocukların yaklaşık 4’te 3’ü sokakta ya da başka bir yerde şiddete maruz kalıyor.
Araştırma kapsamında Bakırköy, Kadıköy ve Beyoğlu gibi İstanbul’un merkezi ilçelerinde 13-18 yaş arası çocuklarla yüz yüze görüşmeler gerçekleştirildi. Buna göre, sokaktaki çocukların yüzde 74’ü de en az bir kere karakola düşüyor. Karakola düşme sebebi olarak yüzde 43,5 ile ‘’kavga’’ ilk sırada yer alırken, bunu yüzde 25,1 ile ‘’hırsızlık’’ ve yüzde 10,9 ile ‘’adam öldürme’’ izliyor. Görüşülen çocukların yaklaşık yarısı çocuk mahkemesine düşmüş olduklarını, yaklaşık 4’te 1’i de ıslâh evine girdiklerini belirtiyor.
Araştırma sonuçlarına göre, ‘’şiddet’’ denilince akıllarına ‘’kavga’’ ve ‘’dayak’’ geldiğini ifade eden çocukların oranı yüzde 34 iken, katılımcıların yüzde 80’i kavgaya, yüzde 74’ü adam dövmeye, yüzde 40’ı kapkaça, yüzde 34’ü birbirine saldırma eylemine, yüzde 24’ü adam yaralamaya ve yüzde 16’sı da hırsızlığa karışmış görülüyor. ‘’Neden bu tür davranışlarda bulundukları’’ sorulduğunda ise çocuklardan ‘’kavga etmeyi hak ettikleri için’’, ‘’arkadaşlarını korumak için’’, ‘’parasız kaldığı için’’, ‘’madde bağımlısı olduğu için’’, ‘’açlıktan mecbur kaldığı için’’, ‘’bali veya tiner almak için’’, ‘’kendisini korumak için’’ gibi cevaplar geliyor.
HER YERDE ŞİDDET
Sokak çocuklarının yüzde 78’i sokakta yaşamaya başlamadan önce arkadaşlarıyla kavga etmediklerini belirtirken, yüzde 68,1’i ‘’Kafanızı bozan çocuğa ne yaparsınız?’’ sorusuna ‘’Döverim’’ karşılığını verdi.
Yarıya yakını evde şiddet gördüğünü ifade eden sokak çocuklarına kimden şiddet gördükleri sorulduğunda ise yüzde 25,6 ile ‘’baba’’ ilk sırada yer aldı. Çocuklar, sokağa gitme sebebi olarak ‘’madde bağımlısı olmak’’, ‘’maddî sıkıntılar’’, ‘’ailenin çocuğu kabul etmemesi / istememesi’’, ‘’aile ile sorunlar yaşama’’, ‘’evden kaçma’’, ‘’dayak’’ gibi sorunları sıralarken, yüzde 72’si de sokaklarda can güvenliği sorunu yaşadığını ifade etti.
Çocukların büyük bir bölümü de haklı ya da haksız şiddete başvurulmasının doğru olmadığı yönünde görüş bildirdi.
YÜZDE 86’SI SOKAKTAN KURTULMAK İSTİYOR
Bu çocukların yüzde 86’sı sokaktan kurtulmak istediklerini belirtirken, tamamına yakını iş verilirse çalışmaya ve okula gitmeye olumlu baktıklarını söylediler. Sokakta yaşayan çocukların en çok sevdikleri arasında ilk sırayı yüzde 54 ile ‘’arkadaş’’ alırken, bunu yüzde 24 ile ‘’kardeş’’, yüzde 20 ile ‘’Allah’’ izliyor.
|