SOSYAL Maliye Bakanlığı, bütçe hedeflerini yeniledi. Hem gelirlerin hem de giderlerin, yılbaşında öngörülen rakamların üstüne çıkacağı hesaplandı.
Bütçe açığı hedefin 2 milyar YTL altında kalacak. Maliye Bakanlığı, yılın ilk yarısındaki bütçe gerçekleşmeleri doğrultusunda ikinci yarıya ilişkin tahminlerini güncelledi. Güncellemeyle, yılbaşında öngörülen bütçe büyüklükleri de değişti. Hesaplamalara göre gelirler, Meclis’ten geçen bütçe yasasındaki rakamdan 12.4 milyar YTL daha fazla olacak. Artışın 3.4 milyar YTL’si vergi gelirlerinden sağlanacak. Giderler ise 10.3 milyar YTL artacak. Giderlerdeki artışın kaynağı, birçok kesimin eleştirilerine neden olan faiz hariç harcamalar. Bu kalemdeki artış 10.3 milyar YTL olarak öngörülüyor. Faiz ödemelerinin ise yılbaşında öngörülenden 250 milyon YTL daha az olacağı hesaplanıyor. Böylece bütçede 222.5 milyar YTL olan giderler 232.9 milyar YTL’ye çıkacak. 204.5 milyar YTL olarak öngörülen gelirler ise 216 milyar 990 milyon YTL olacak. Yılbaşında 17 milyar 997 milyon YTL olarak bütçeye konulan açık, 2 milyar 88 milyon YTL azalarak 15.9 milyar YTL’de kalacak. Faiz dışı fazla ise 1.8 milyar YTL artışla 39.8 milyar YTL olacak.
4 milyar YTL’lik ek yük
Hükümetin aldığı ani kararlarla yürürlüğe giren ekonomik uygulamaların bütçeye ek maliyeti 4 milyar YTL’yi aşacak. GAP yatırımları, işverenlerin sosyal güvenlik primlerinin 5 puan indirilmesi, çiftçilere kuraklık desteği ödenmesi ve belediyelere yapılan aktarımlar, ek maliyet oluşturduğu gerekçesiyle eleştirilere yol açtı. TEPAV, bu uygulamaların toplam maliyetinin 40 milyar YTL’yi aşacağını, bu yıla yansımasının ise 8.2 milyar YTL ek maliyet olacağını hesapladı. Maliye Bakanlığı, bütçe hedeflerini revize ettiği çalışmasında bu kararların maliyetine de yer verdi. Uygulamaların ek maliyet oluşturduğu doğrulandı ve rakam 4 milyar 31 milyon YTL olarak açıklandı. GAP yatırımları, 2.3 milyar YTL ile en yüksek ek maliyeti oluşturuyor.
|