KONYA Ovası’nda yer altı sularındaki azalmaya bağlı sulardaki tuzlanma, yumuşak çekirdekli elma ve armut gibi meyve ağaçlarını kurutuyor.
Konya Sert Çekirdekli Meyve Üreticileri Birliği Başkan Yardımcısı, Ziraat Mühendisi Abdurrahman Ayan, yaptığı açıklamada, kapalı havza özelliği gösteren karasal iklime sahip yerlerde, tabi olarak tatlı su kaynaklarının yanında tuzlu suyun da bulunduğunu, Konya Ovası’nın da tuzlu suyun bulunduğu yerlerden biri olduğunu anlattı. Ayan, bir yerden tatlı suyun çekilip tüketilmesi durumunda yerini tuzlu suyun doldurduğunu, yer altı sularının son dönemde önemli oranda aşağı çekildiği Konya’da da benzer bir durumun yaşanmaya başladığını anlattı. Bu durumun ilk net etkisini meyvecilikte gösterdiğini vurgulayan Ayan, şunları kaydetti: ‘’Konya Ovası’nda yer altı sularındaki azalmaya bağlı belli yerlerdeki kuyularda yoğun şekilde tuzlanma görülüyor. Kayısı, erik, badem gibi sert çekirdeklileri daha az etkileyen bu tuzlu su, özellikle kentin doğu kısmındaki çoraklaşmaya daha meyilli arazi yapısına sahip tarım alanlarında, yumuşak çekirdekli elma ve armut gibi meyve ağaçlarını kurutuyor. Çiftçiler, kuruyan ve artık verim alamadıkları meyve ağaçlarını söküyor, sebze yetiştirmekten başka alternatifleri kalmıyor.’’ Ayan, tatlı su miktarındaki azalmanın bölgede meyveciliği giderek daha da zora sokacağını tahmin ettiklerini belirterek, ‘’Şuan tüm çiftçilere hep bodur meyveciliği öneriyoruz. Ancak bodur ağaçların kökleri yukarıda olduğu için bol miktarda tatlı suya ihtiyaç duymaktadır. Bir süre sonra, su bulamayacağımız için bodur meyveciliği terk edip eski yüksek gövdeli, az su isteyen klasik meyve ağaçlarına bile dönebiliriz’’ diye konuştu.
|