TBMM'de yasalaşan memurlara ek ödeme düzenlemesinin ardından, önümüzdeki dönemde gerçekleştirilmesi öngörülen mini personel reformuyla da devletteki maaş karmaşasına son verilecek.
Devlet Personel Reformu çalışmalarının uzun sürmesi üzerine Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı, maaş sistemindeki çarpıklık ve karmaşaya son verecek daha küçük çaplı bir düzenleme hazırladı. Ancak Mini Personel Reformu niteliğindeki bu düzenlemenin de TBMM’de bu dönem ele alınamayacağı düşünüldü. Bu çerçevede, denge tazminatı alan 1 milyon 495 bin memura ilişkin ‘’ek ödeme’’ düzenlemesi, paket dışına çıkarıldı ve Kamu Malî Yönetimi Kanun Tasarısı görüşmeleri sırasında verilen bir önergeyle bu tasarıya eklendi. Söz konusu tasarı da Perşembe günü Genel Kurulda kabul edilerek, kanunlaştı. Böylece, yaklaşık 1,5 milyon devlet memuruna, Bakanlar Kurulunun belirleyeceği oranlarda ek ödeme verilmesinin ve bu şekilde maaşlara ek ödeme zammının yolu açılmış oldu.
2. PAKET ARKADAN GELECEK
Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı yetkilileri, mini paketin diğer hükümlerinin de, önümüzdeki dönem hayata geçirilmesinin öngörüldüğünü bildirdi. Kanun ve Kararnamelerle gerçekleştirilecek yeni düzenlemeler, mini pakette şu başlıklarla yer alıyor:
Ek ödeme almayan kurumlardaki personelin maaşları, 4 yılda kadro karşılığı sözleşmelilerle eşit hale getirilecek.
2012 sonunda, kamuda, değişik adlar altındaki her türlü ilâve ödeme yürürlükten kalkacak.
1 Ocak 2013’den itibaren kamudaki bütün personel, aynı ücret sistemine tabi olacak. Bu şekilde maaş hesabı basit hale getirilecek, aynı işi yapanlar da aynı ücrete tabi olacak.
Kamuda kadro karşılığı sözleşmeli personel istihdamına da son verilecek.
Döner sermaye uygulaması hastanelerde devam edecek, ancak diğer kurumlarda yeniden düzenlenecek.
Cumhurbaşkanlığı ve TBMM Genel Sekreterleri ile Üst Kurul personelinin ek gösterge ve tazminatları sınırlandırılacak.
İl yöneticileri ve üniversitelerdeki daire başkanlarıyla kariyer uzmanlarına da makam tazminatı ödenecek. Devlet memurlarının iş güçlüğü, iş riski ve malî sorumluluk zammı ödemeleri kalkacak. Bunun yerine özel hizmet tavan oranları 5’er puan yükseltilecek.
BAKANLAR KURULU, KARARNAME ÇIKARTACAK
Bu arada 1 milyon 495 bin devlet memuruna ek ödeme verilmesine ilişkin düzenlemenin Meclis’te kabul edilerek, yasalaşmasının ardından, gözler Cumhurbaşkanı ve Bakanlar Kuruluna çevrildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Kanunu onaylaması halinde, Bakanlar Kurulu, ek ödemelere ilişkin bir Kararname çıkaracak. Kararnamede, çeşitli meslek grupları için ek ödeme oranları belirlenecek ve bu şekilde yılın geri kalan bölümünde kime ne oranda ek ödeme zammı yapılacağı ortaya çıkacak. Ek ödeme zammının yılın kalan bölümü için bütçeye getireceği maliyet 546 milyon YTL olarak hesaplanıyor. Buna ilişkin kaynağın da temin edildiği belirtiliyor.
|