Kosova Başbakanı Haşim Taçi, savaş suçundan aranan eski Bosnalı Sırp lideri Radovan Karadziç’in yakalanmasının bölge barış ve istikrarı için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Bunun Kosova ve Kosova-Sırbistan ilişkilerinin geleceği açısından da önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Taçi, Sırbistan’ın diğer savaş suçlularını da yakalaması gerektiğini ifade etti.
Bosna Savaşı’nın baş savaş suçlusu Radovan Karaciç, önceki akşam tutuklandıktan sonra yaptığı açıklamada, Hollanda-Lahey’deki Savaş Suçları Mahkemesi’nde savunmasını kendisinin yapacağını söyledi. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da cezaevinde tutulan ve hafta sonunda Lahey’e gönderilmesi beklenen Karaciç’in yakınlarının İngiliz Reuters ajansına verdiği bilgiye göre, uzun saçlı, sakallı olarak farklı kimlikle Belgrad’ın banliyösünde otobüste tutuklanan Karaciç, 11 yıl kaçtı. Karaciç, tıraş olmak istediğini söyleyerek, savunmasını da eski Sırbistan ve Yugoslav lideri Slobodan Miloşeviç gibi (1941-2006) tamamen kendisinin yapacağını belirtti. Sırbistan’ı ileride tam üyeliğe alabileceğini belirten 27 devletli Avrupa Birliği, Karaciç’in askeri lideri general Ratko Mladiç’in Lahey’deki mahkemeye mutlaka teslim edilmesi gerektiğini yeniden hatırlatmıştı.
Karaciç ile Mladiç, Bosna Savaşı’nda (Nisan 1992-Kasım 1995), Temmuz 1995’te savaşacak nitelikte görülen 8106 Müslüman Boşnak erkeği ile genç çocuğun öldürüldüğü Srebreniça katliamı ve Saraybosna kentinin 43 aylık kuşatmasında 11 bin insanın katledilmesinde doğrudan sorumlu. Mladiç ile Karaciç’i koruyan Slobodan Miloşeviç, Lahey’deki mahkemede yargılanırken, Lahey’e yakın Kuzey Denizi kenti Scheveningen’de kurulu özel BM cezaevinde 11 Mart 2006’da öldü. Miloşeviç, eski İngiltere Başbakanı Tony Blair ile kendisiyle toplam 100 saat telefonda konuştuğu eski NATO Müttefik Kuvvetler Başkomutanı Orgeneral Wesley Clark’ın mahkemeye tanık olarak çağrılmasını defalarca istemişti. Lahey’deki Yugoslavya savaş suçları mahkemesinin temeli, ABD’nin 1992’deki girişimiyle atıldı.
Bu arada, Eski Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Bosnalı Sırp savaş suçlusu Radovan Karadziç’in tutuklanmasını eleştirdi.
Vecernije Novosti gazetesiyle mülakat yapan Koştunitsa, eski Yugoslavya’da işlenen savaş suçlarını yargılamak için kurulan BM’ye bağlı savaş suçları mahkemesinin yasa dışı olduğunu iddia etti.
Koştunitsa, Hollanda’nın Lahey kentindeki mahkemenin Sırp karşıtı tutumu nedeniyle uzun süredir yasallığını kaybettiğini ileri sürdü.
Sırbistan’da iki dönem başbakanlık yapan milliyetçi Koştunitsa, iktidardayken rakipleri tarafından savaş suçlularının yakalanmasına engel olduğu gerekçesiyle eleştiriliyordu.
KIZI BABASINI GÖRMEK İSTİYOR
Bu arada, Bosnalı Sırpların soykırımla suçlanan eski lideri Radovan Karaciç’in kızı Belgrad yakınlarında yakalanan babasıyla, BM savaş suçları mahkemesine gönderilmeden önce ailece görüşmek istediklerini söyledi.
Sonya Karaciç, Associated Press ajansına telefonla yaptığı açıklamada, Karaciç’in uzun süre yetkililerin elinden kaçmasına yardım ettikleri şüphesiyle Bosna-Hersek’ten ayrılmalarına izin verilmeyen aile üyelerinin, şu anda Belgrad’da tutuklu bulunan babasıyla Lahey’deki mahkeye teslim edilmeden önce birkaç saat geçirmek istediklerini belirtti.
Radovan Karaciç’in kızı Sonya, Belgrad’daki hakimin aile ziyaretine karşı çıkmadığını ifade ederek, Bosnalı yetkililerin bu taleplerinin karşılanması için ülkeden çıkışlarıyla ilgili kısıtlamaları kaldırmalarını beklediğini kaydetti. Sonya Karaciç, yetkililere, yıllardır görmedikleri babasıyla birkaç saatliğine de olsa vakit geçirmek için aile üyeleriyle birlikte polis eşliğinde Belgrad’da gitmeyi önerdiğini ifade ederek, savaş suçu sanığı Karaciç’i görmek için Hollanda’ya gidecek maddi imkanlarının bulunmadığını ve annesinin sağlığının buna elvermediğini bildirdi. Karaciç’in karısı Lilyana Zelen-Karaciç de kocasının tutuklandığı haberini duyduğunda çok şaşırdığını ifade ederek, “Telefon çaldığında ters giden birşeyler olduğunu biliyordum. En azından hayatta olduğunu öğrendik” dedi.
Baskılardan sıkılan karısı Lilyana Zelen-Karaciç, 2005 yılında kocasına “ailesinin hatırı” için teslim olması çağrısında bulunmuştu.
GECİKMİŞ BİR ADALET
Öte yandan, Kosova Başbakanı Haşim Taçi, savaş suçundan aranan eski Bosnalı Sırp lideri Radovan Karaciç’in yakalanmasının bölge barış ve istikrarı için olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.
Taçi, CNN’e yaptığı değerlendirmede, bu gelişmenin, Sırbistan’ın Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesiyle işbirliğine ve Batılı ülkelerle ilişkilerini geliştirmeye hazırlıklı olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.
Bunun Kosova ve Kosova-Sırbistan ilişkilerinin geleceği açısından da önemli bir gelişme olduğunu kaydeden Taçi, Sırbistan’ın diğer savaş suçlularını da yakalaması gerektiğini ifade etti.
Kosova Meclis Başkanı Yakup Krasniçi ise bunun geçikmiş bir gelişme olduğunu belirterek, bütün savaş suçlularının yakalanıp adalete teslim edilmesi gerektiğini savundu.
Diğer yandan, Bosnalı Sırp savaş suçu sanığı Radovan Karaciç’in, Lahey’de eski Yugoslavya için kurulan BM savaş suçları mahkemesine gönderilmesinin bu hafta sonunu ya da gelecek hafta başını bulabileceği belirtildi.
|